INFORMATIU: Dijous 24 de novembre de 2022


 

Dos nous casos d’ocells morts per la grip aviària als estanys del Barcarès. Uns casos que afecten ocells salvatges i que obliguen els serveis de l’Estat a perllongar la zona de control temporària que afecta el sud de l’Aude i 4 pobles de Catalunya Nord : Salses, sant Hipòlit, sant Llorenç de la salanca i el Barcarès. La zona de control obliga a tancar gallines i aviram per evitar contactes amb els ocells salvatges. Es demana també als habitants d'assenyalar la mort de qualsevol ocell a prop de la federació de caçaires o de l'oficina de la biodiversitat. Compte tingut dels nous casos detectats, les mesures s’aplicaran com a mínim fins al 6 de desembre. La prefectura precisa que s’efectuaran controls a prop de professionals i particulars.

Les estacions d'esquí de Formiguera, el Cambra d'Ase i Portè Pimorent s'ajunten per constituir una sola estructura. Batejada Trio Pirineus, pren la forma d'una societat pública local. Les tres estacions preveuen una inversió de 30 milions d'euros en els 5 anys que venen i un pla de desenvolupament amb l'afany de repensar l'activitat sobre les 4 temporades. Hi haurà un forfet únic per les 3 estacions que també posaran en comú els mitjans humans i tècnics.

Un cop més... el batlle del barcarès és posat en examen. Alain Ferrand és sospitat de presa il·legal d'interès. Se li retreu d'haver facilitat la compra de mascaretes pel municipi del barcarès i per l'aglomeració de Perpinyà al benefici d'una empresa gestionada de facto per ell mateix. El seu advocat nega en bloc aquestes acusacions.

El Tribunal Suprem del Regne Unit va decidir ahir dimecres no autoritzar Escòcia a fer un segon referèndum d'independència i donar la raó al govern britànic, que s'hi havia oposat. Els 5 jutges van decretar que "El Parlament escocès no té el poder de fer un referèndum sobre la independència d'Escòcia sense l'aprovació del Parlament britànic."
Pel que fa a les argumentacions sobre el dret a l'autodeterminació utilitzades pel govern escocès, la sentència afirma que aquest dret només pot ser invocat per excolònies o per pobles ocupats i oprimits per un país estranger. La primera ministra d'Escòcia Nicola Sturgeon havia planificat el segon referèndum d'independència pel 19 d'octubre de l'any que ve. Recordem que el primer es va celebrar el 2014 i que el no havia guanyat amb el 55% dels vots.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció