INFORMATIU: Dimarts 22 de novembre de 2022

A Cerdanya i Capcir els professionals dels esports d'hivern miren inquiets el cel amb l'esperança que nevi. Diverses estacions tenien previst d'obrir les primeres pistes el pròxim cap de setmana, cosa que sembla poc probable. Va nevar dissabte passat i és possible que torni a nevar demà dimecres. El mes passat, la primera nevada de la temporada va fondre rabent i des d'aleshores les temperatures nocturnes encara no han permès d'engegar els canons de neu. Totes les estacions esperen poder obrir pel pont de la puríssima, cap al 8 de desembre, un cap de setmana llarg i festiu que tradicionalment porta els catalans del sud a Cerdanya i Capcir.

L'aeroport de Perpinyà juga la carta anglesa. S'ha anunciat noves línies que faran plaer als apassionats de rugbi a 13. Un vol regular Perpinyà-Leeds a partir del pròxim mes de juny que s'afegeix als dos vols cap Londres i Birmingham. En canvi, l'enllaç amb Lisboa a Portugal que es va provar l'hivern passat no serà pas reconduït. Actualment, des de la Llavanera hi ha 4 vols regulars cap a París, Brussel·les, Agadir i Marràqueix.

L'occità cada dia a la televisió, aquest és el nom de la campanya engegada pel col·lectiu Occità que aplega diverses associacions. Demà dimecres, el col·lectiu crida a la mobilització al migdia davant de les seus de la TV pública regional a Montpeller i Tolosa. Seran dos aperitius reivindicatius amb l'afany de pressionar els responsables de les antenes regionals de FR3 perquè garanteixin la presència quotidiana de la llengua occitana a la televisió. Recordem que a hores d'ara, l'occità disposa de 7 minuts d'antena setmanal d'informació (com el català) i un magazín dominical Viure al país, de 18 minuts.

Setmana decisiva als tribunals europeus pels eurodiputats exiliats Clara Ponsatí, Toni Comin i Carles Puigdemont. Dijous i divendres, es debatrà de llur immunitat parlamentària al tribunal general de la UE a Luxemburg. Aquesta audiència servirà també per què la defensa dels exiliats catalans denunciïn la manca d'imparcialitat del president de la comissió parlamentària d'aquest cas, Adrian Vasquez, elegit del partit espanyolista ciutadans. Caldrà esperar dos mesos abans que es faci públic el veredicte d'aquest judici.

A Catalunya Sud l'estat espanyol obliga l'empresa Ryanair a acomiadar un treballador per haver participat al tall de l'autopista de la Jonquera ara fa tres anys. L'empresa espanyola AENA que gestiona molts aeroports, es va negar a acreditar el treballador, que no pot més accedir a les zones restringides dels aeroports i doncs no pot treballar més. La raó de tot plegat és que l'empleat de Ryanair havia participat a la manifestació de la jonquera el 2019 i que encara és investigat per això. Una advocada de l'entitat Alerta Solidària s'ocupa d'aquest cas singular de repressió laboral.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció