Aire Nou de Bao i Martina Camiade Creus de Sant Jordi 2020

És la màxima distinció atorgada per la Generalitat de Catalunya

Catalunya Nord, Rosselló

L'associació Aire Nou de Bao serà una de les entitats que rebrà aquest 2020 la Creu de Sant Jordi, així ho ha anunciat la portaveu del Govern de la Generalitat Meritxell Budó.

En total són 30 personalitats, entre les quals destaquem la Martina Camiade, professora de la Universitat de Perpinyà, i 15 entitats.

Aire Nou de Bao neix el 12 d’octubre 1995. Les seves finalitats : protegir i fer conèixer el patrimoni cultural de Bao i del Riberal. Ràpidament l’objectiu es converteix en el de promoure i defensar la llengua i la cultura catalanes.
L’entitat proposa cursos de català per a adults, iniciació a la sardana i iniciació a la llengua catalana per a la mainada sota forma de teatre i cançons.

Amb els anys les activitats es diversifiquen amb els Castellers, els Sorollosos, els Diables o encara la colla de Falcons.

A més cada any aquesta associació organitza Les Diades Airenovenques i l'Identi'Cat.

La Creu de Sant Jordi és una distinció que atorga la Generalitat de Catalunya.

Aquesta recompensa, creada l'any 1981, distingeix les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

Podeu escoltar la primera reacció del president d'Aire Nou de Bao, Bernat Casals:

Martina Camiade va nèixer a Millars. Ha fet estudis d’història a les universitats de Perpinyà i d’Ais de Provença. La seua tesi doctoral porta sobre “La casa en la comunitat andorrana, el seu paper social, econòmic i polític”. A Andorra va ser assessora pedagògica i professora d’història, geografia i institucions andorranes.

De 1985 a 2008, a France 3 País Català, va ser periodista i productora de 453 emissions de televisió en llengua catalana, “Viure al país” i “Notícies”.

Professora d’universitat en llengua i cultura catalanes, ha dirigit l’IFCT i l’ICRECS, Institut català de recerca en ciències socials de la Universitat de Perpinyà. S’ha cuidat durant divuit anys del màster de relacions transfrontereres i s’ha dedicat a la promoció de les relacions en l’espai català transfronterer.

Membre de l’Institut d’Estudis Catalans, és delegada de l’IEC a Perpinyà i promou el premi Catalunya Nord a la nit literària de Sant Jordi a Perpinyà.

I aquí podem escoltar la primera reacció de la professora i delegada de l'IEC a Perpinyà, Martina Camiade: