Georges Armengol, batlle de Sallagosa: "Proposaria que l'Estat francès demani a la Generalitat com ho ha fet per a finançar les carreteres cap a la Cerdanya"

L'elegit explica les conseqüències del tall de la N116 per a la comarca i els seus vilatges, unes conseqüències que afecten vora 1500 empreses de sectors com l'hosteleria o la construcció així com habitants que tenen menester de baixar a la plana per qües

Cerdanya-Capcir, Conflent, Sallagosa

L'enfonsament de la carretera N116 entre Fetges i Sautó ha deixat la via en aquest estat
L'enfonsament de la carretera N116 entre Fetges i Sautó ha deixat la via en aquest estat | Préfecture des Pyrenées-Orientales

La rehabilitació de la N116 podria costar uns 10 milions d'euros segons una estimació feta pública pel govern francès. En un comunicat, el secretari d'Estat encarregat dels Transports, Baptiste Djebbari, alerta que "encara hi ha uns 500.000m3 de terra en moviment". Amb aquesta situació, diu el ministre, "seria imprudent començar les obres de reparació" però espera que es puguin realitzar molt aviat. Font de la Prefectura afirmaven, ahir, que la via podria tornar a obrir al trànsit cap al dia 5 de març. Fins ara, l'Estat ha desbloquejat una suma de 500.000€ per controlar i posar en seguretat diferents sectors així com per vigilar les zones més afectades per l'esllavissada.

Cal recordar que aquest eix viari, que relliga la plana del Rosselló i l'Alt Conflent, és tallat al trànsit des del dia 3 de febrer a causa d'un enfonsament de la calçada entre Fontpedrosa i Saltó, un fet que va provocar el tercer tall des de l'estiu.

Georges Armengol, batlle de Sallagosa i president de la Comunitat de Comunes Pirineus - Cerdanya, parla sobre la manifestació que agrupà divendres passat unes 500 persones "per expressar tots els problemes que provoca el tancament de la carretera". "El tall de la N116", diu Armengol, "suposa invalidar el cordó principal per a fer viure la Cerdanya amb la gent que ve de Montpeller, Perpinyà o Girona. Particularment en aquest moment de vacances: es calcula que vora 1.500 empreses són aprovisionades des de Perpinyà o el Rosselló (hosteleria, construcció...)".

Tanmateix, la tempesta Glòria no només ha afectat la N116. Diversos vilatges també han patit les conseqüències dels aiguats i de les fortes pluges. El Consell Departamental va votar ahir una ajuda d'urgència de 4 milions d'euros pels municipis sinistrats. El Departament espera que d'aquí al 23 de març arribin més d'un centenar de dossiers de demanda d'ajuda.
Els elegits també van votar ahir la posada a disposició dels serveis d'enginyeria pels municipis afectats.

Escolteu la conversa entre Georges Armengol, batlle de Sallagosa i president de la Comunitat de Comunes Pirineus - Cerdanya, i Rafael Renyé a el Matiner.