Creix la indignació a l'Alt Conflent, la Cerdanya i el Capcir per l'enfonsament de la N116 que aïlla aquestes comarques

Una manifestació ha estat convocada divendres a 15h a Montlluís per mostrar la indignació d'elegits, habitants i agents econòmics

Cerdanya-Capcir, Conflent, Sallagosa

L'eix que relliga la plana del Rosselló i l'Alt Conflent segueix tallat i els serveis de l'Estat no amaguen llur preocupació. La N116 va patir, dilluns, un enfonsament de la calçada entre Fontpedrosa i Saltó, un fet que ha obligat a tallar la carretera per tercer cop des del tall a causa de les obres a l'altura de Vilafranca de Conflent. La situació s'ha anat agreujant i el desnivell ja arriba a 1,80 metres.

Ahir a la tarda el prefecte Philippe Chopin va convocar una roda de premsa a Prada on també hi havia Hubert Ferry-Wilczek, el director regional de la DIRSO (Direction Interdepartamentale des Routes Sud-Ouest). El missatge emès va ser clar: "la durada del tancament de la carretera serà llarga" , afirmà Ferry-Wilczek. L'origen de l'accident seria el canal de Canavelles, construit al segle XIX, que passa per sota la carretera i que hauria cedit afectant uns 500.000m3 de terra i roca. "A banda de tallar l'aigua no podem fer gran cosa, de moment. Cal esperar que el terreny s'assequi i, de fet, encara pot moure's més durant els propers 15 dies", declaren els tècnics al diari L'Indépendant. Des de la Prefectura es van garantir els mitjans necessaris per a que la carretera reobri el més aviat possible amb tota la garantia de seguretat.

Per altra banda, aquest nou tall de la N116 ha provocat indignació i desesperació entre la població i els elegits de les comarques afectades, l'Alta Cerdanya, el Capcir i l'Alt Conflent. Una manifestació ha estat convocada per protestar contra l'abandó de la carretera N116. L'acte és previst per divendres dia 7 de febrer a les 15h a Montlluís.

Els senadors Francesc Calvet i Jean Sol, així com els consellers departamentals Jean Castex i Hélène Josende, reclamen a l'Estat mesures d'urgència. En un comunicat, els quatre elegits demanen que s'informi la població local, així com els turistes, dels itineraris alternatius quan manquen pocs dies per l'inici de les vacances de febrer. El text també reclama que es realitzi una anàlisi profunda de la situació per evitar que es repeteixin situacions com aquesta.

El President de la Cambra de Comerç i d'Indústria dels Pirineus Orientals, Bernard Fourcade, ha publicat una carta oberta al Primer ministre Edouard Philippe per alertar dels talls repetits de la N116. Fourcade demana a l'Estat que es posin tots els mitjans necessaris per realitzar les obres que garanteixin la seguretat del què qualifica d'artèria vital per l'economia local.

Aquest matí el batlle d'Estavar, Laurent Leygue era al micròfon de Ràdio Arrels per conversar amb Rafael Renyé sobre les mobilitzacions previstes des de les comarques afectades.