Obertes les inscripcions, a Perpinyà, pels exàmens de català de la Generalitat de Catalunya

Entre 110 i 130 persones s'inscriuen cada any a les proves i un 60% d'aquestes són alumnes de Liceu que tenen entre 16 i 18 anys

Catalunya Nord

La Casa de la Generalitat a Perpinyà
La Casa de la Generalitat a Perpinyà | Ràdio Arrels

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya organitza els exàmens de català que permeten certificar un dels quatre nivells específics de llengua catalana, uns nivells conformes amb la normativa europea sobre coneixements lingüístics. A Perpinyà, s'organitzen les proves de quatre nivells: A2 (bàsic, per algú que pot mantenir una conversa breu), B1 (intermedi), B2 (intermedi) i C1 (suficiència, per algú que s'expressa amb molta comoditat i que escriu a priori sense faltes). Els exàmens, que consten d’una prova escrita i d’una prova oral, es realitzen al mateix moment a Perpinyà, Barcelona, Girona i Tortosa.

Joan-Lluís Lluís, tècnic de llengua catalana, cultura i comunicació a la Casa de la Generalitat de Perpinyà explica que "cada any hi ha entre 110 i 130 inscrits repartits entre els 4 nivells" i que "un 60% són alumnes de liceu, que tenen entre 16 i 18 anys i no paguen".

Les inscripcions ja són obertes fins el 12 de febrer inclòs. Les dates dels exàmens són el 6 de juny per l'A2, el 13 de juny pel B1, el 16 de maig pel B2 i el 23 de maig pel C1. Si és necessari, a la Casa es pot fer una petita avaluació mitjançant una conversa per aconsellar el nivell correcte. És possible, també, inscriure's a més d'un nivell.

El cost de l'A2, el B1 i el B2 és de 22,05€ mentre que el C1 és de 53,05 €.

Tal com explica Lluís, aquest títol és interessant perquè "aprovar aquest exàmen pot permetre, a gent del nord que cerca feina al sud, certificar el seu nivell i tenir facilitats per trobar feina".

Laura Bertran n'ha parlat amb Joan-Lluís Lluís al micròfon de Ràdio Arrels.