El balanç de la llevantada 'Glòria' deixa xifres històriques: en alguns punts va nevar, en 48 hores, tant com neva en un any sencer

Entrevistem a Sergi Camacho, tècnic de MéteoFrance, la setmana després de la llevantada 'Glòria' per a fer balanç del fenòmen meteorològic

Catalunya Nord

La Tet desbordada al seu pas per Perpinyà durant la llevantada 'Glòria'
La Tet desbordada al seu pas per Perpinyà durant la llevantada 'Glòria' | Xarlena Bertrand

La setmana passada la llevantada 'Glòria' va passar per Catalunya Nord provocant nombroses incidències. Enric Balaguer n'ha parlat amb Sergi Camacho, tècnic de MéteoFrance.

Camacho explica que tot i que l'episodi ha durat set dies, les precipitacions han caigut en tan sols 48h i en unes quantitats del tot excepcionals. Sobretot al llarg d'un eix imaginari entre el Vallespir, el Conflent i la Fenolleda. Alguns dels vilatges amb més precipitacions són Arles de Tec (amb 426 litres /m2), Argelers de la Marenda (amb 370 litres/m2) o Prada de Conflent (amb 320 litres/m2). Unes quantitats que són les que es recullen, de mitjana, entre 3 i 6 mesos de precipitacions.

Pel que fa a la neu, les precipitacions també han estat molt importants. En pobles com Montlluís, Font Romeu o Sant Pere dels Forcats ha caigut quasi un metre de neu fresca en una sola nit. I en altres indrets, en tot el període, han caigut gruixos d'entre un metre i mig i dos metres de neu, equivalent al que pot caure al llarg de tot un any aproximadament.

A banda de les importants precipitacions Camacho remarca que ha estat un episodi difícil de seguir perquè la cota de neu ha anat variant ràpidament i això els ha dificultat la feina. Una neu que a l'inici del període ha caigut en una cota molt baixa: dimarts al matí era a 100 o 200 metres (l'AP7 era tallada entre Perpinyà Nord i Figueres a causa de la neu al Pertús) i a la tarda va pujar als 1000 metres.

Tanmateix, el fet que la cota de neu baixés durant el dijous va evitar que les riuades fossin més importants. Si al matí plovia a 1600 metres, al llarg del dia la cota va anar baixant i això va fer que el riu no baixés més ple.

Aquí podeu trobar el podcast amb la conversa entre Enric Balaguer i Sergi Camacho, tècnic de MéteoFrance, al micròfon de Ràdio Arrels.