En llibertat provisional l'assassí confés de Rosine Roig, condemnat a 30 anys per aquest feminicidi

Degut a un excés de temps en presó provisional, l'assassí confés de Roig aconsegueix la llibertat a l'espera del segon procés, que tindrà lloc entre el 20 i el 24 d'abril de 2020

Ceret, Perpinyà, Rosselló, Vallespir

L'entrada de la presó de Perpinyà. Foto: Ministère de Justice
L'entrada de la presó de Perpinyà. Foto: Ministère de Justice | Ministère de la Justice

El 16 de setembre de 2013 Rosine Roig, de 45 anys, va ser segrestada per Ramon Cortes, el seu ex-company i pare dels seus tres fills. Poc després, l'home la va assassinar d'un tret de bala al cap abans d'enterrar el cos en un terreny abandonat al municipi d'Ortafà. Tot seguit, Cortes es presentà a una comissaria de Policia a Perpinyà per confessar el crim i mostrar el lloc on havia enterrat el cos.

El 24 d'octubre de 2017, Ramon Cortes va ser condemnat a 30 anys de reclusió criminal afegint un període de seguretat de 20 anys. Per la seva banda, Sandrine Delporte, còmplice de Cortes, va ser condemnada a 18 anys de presó. Un cop acabat el judici, el principal acusat va recórrer la sentència i va interposar una demanda de posada en llibertat a l'espera del segon procés. El Tribunal d'Apel·lació de Montpeller va rebutjar la demanda i l'acusat va restar en presó provisional a l'espera d'aquest segon judici, que s'ha de celebrar entre el 20 i el 24 d'abril.

Esperant aquest segon procés, Cortes va interposar una demanda reclamant la llibertat provisional degut a que el temps de presó provisional superava el termini màxim de dos anys. Així és com aquesta setmana passada, el Tribunal d'Apel·lació de Nimes va examinar la demanda de l'acusat i va decretar la llibertat immediata perquè el "termini raonable" per tornar-lo a jutjar no havia estat respectat després de passar prop de 6 anys i quatre mesos entre reixes.

D'aquesta manera, la setmana passada Ramon Cortes sortia de la presó de Perpinyà sota un estricte control judicial: no pot sortir dels límits del municipi on ha fixat el seu lloc de residència, a l'Aude. No pot portar armes, sovintejar els bars ni participar a manifestacions a la via pública. Haurà de quedar-se a casa entre les 9h i les 11h i les 14h i les 16h i haurà de signar dos cops al dia en una brigada de Gendarmeria de proximitat.

L'advocat dels pares de Rosine Roig, Raymond Escalé, ha declarat al diari l'Indépendant que la família està molt afectada però que jurídicament no hi ha res a dir sobre aquesta decisió ja que malauradament és la conseqüència dramàtica de la manca de mitjans humans i materials que no permet jutjar aquest home en un termini normal".

Per la seva banda, l'advocat de Ramon Cortes, Jean-Marc Darrigade, es pregunta, al mateix diari, "com és possible que avui en dia, a França, es pugui tenir un home durant 7 anys a la presó a l'espera d'un judici?"

Uns fets que han escandalitzat el moviment feminista perpinyanenc, que ha convocat per aquest dilluns a les 12h del migdia una concentració davant el Tribunal de Justícia de Perpinyà. Estela Rodríguez, membre del Jove Moviment Feminista, explica que "és al·lucinant que el judici d'apel·lació no s'hagi fet a temps. Això demostra que la justícia és 'miserable' en els dos sentits del terme: quina apel·lació mereix un assassí confés? La seva víctima no va tenir aquest dret". Rodríguez fa referència també a les conseqüències d'aquesta manca de mitjans: "un judici mai hauria de ser anul·lat o retardat per aquesta causa perquè les conseqüències són brutals: assassins al carrer, i sense braçalet de seguretat".