Els veïns reobren el camí per accedir a "les Arrencades" a Elna després que un propietari en tallés l'accés amb una rasa

Com a conseqüència d'un conflicte veïnal un dels propietaris va tallar, amb l'acord del municipi, el camí d'accés. Una vintena de veïns van reconstruir el camí dissabte passat

Rosselló

El camí tallat després de l'obertura de la rasa per part de l'Ajuntament
El camí tallat després de l'obertura de la rasa per part de l'Ajuntament | Foto: Pere Manzanares

Aquest dissabte al matí, als afores d'Elna, un grup de ciutadans afectats pel tancament d'un vell camí privat s'han organitzat per a reobrir-lo. El camí s'utilitza des fa molts anys per accedir a la zona de "Les Arrencades", on hi ha desenes d'horts municipals atribuïts a famílies del poble.

Arran d'un conflicte de veïnatge, un dels propietaris va decidir fa una setmana excavar una rasa per tallar el camí amb el vist i plau de l'Ajuntament. La família més afectada viu en un mas rehabilitat per acollir una Casa d'Assistents Maternals que acull mainatges d'Elna durant el dia. 

Davant la impossibilitat d'accedir-hi, aquesta feina de mainadera és compromesa. Els veïns també denuncien la impossibilitat d'accés pels bombers o altres serveis de socors així com l'aïllament de la zona en cas de pluja o incendi. D'aquesta manera, unes 25 persones s'han reunit aquest dissabte per reconstruir el camí tapant les rases. L'afer seguirà ara la via judicial, que mirarà de resoldre el conflicte entre veïns, usuaris i el batlle d'Elna. Un conflicte que posa de relleu les incoherències existents entre el dret d'ús (el dret social consuetudinari), que encara regula camins nord-catalans, i la propietat privada.

Audio: 2 dels participants a l'acció al micro del Pere Manzanares