La pel·lícula 'Josep', basada en la vida del dibuixant Josep Bartolí s'estrenarà als cinemes l'any 2020

És un projecte iniciat fa 10 anys pel dibuixant Aurel després de descobrir el llibre de dibuixos que va recopilar Jordi Bartoli, nebot del protagonista del film

Perpinyà, Rosselló

Al llarg de l'any 2020 s'estrenarà el film 'Josep', basat en la vida de Josep Bartoli (Barcelona 1910 - Nova York 1995), un dibuixant i combatent antifranquista tancat l'any 1939 als camps de concentració d'Argelers de la Marenda en un primer temps i de Ribesaltes més tard. Bartoli dibuixa tot el que hi veu malgrat l'assetjament dels gendarmes. I en aquest context estableix una relació d'amistat amb Serge, un gendarme. Aquest és el fil de la pel·lícula, dirigida pel dibuixant Aurel.

El fotoperiodista Jordi Bartoli, nebot del protagonista de la trama. ens explica com s'ha fet aquesta pel·lícula: "Els dibuixos són de l'Aurel, però que el que és més sorprenent és que en els seus dibuixos incorpora els dibuixos del meu oncle que són reproduccions exactes dels originals: hi ha moments que no se sap qui dibuixa".

De moment no hi ha encara una data definitiva d'estrena als cinemes ja que esperen poder competir en alguns festivals prestigiosos com Canes, i en el cas que fossin seleccionats haurien d'endarrerir el calendari dels circuits comercials.

Jordi Bartoli puntualitza que no es tracta d'un film d'animació sinó "d'un dibuix filmat, no hi ha tants efectes especials". I pel que fa a la plantilla de doblatge, la iniciativa compta amb protagonistes de luxe per interpretar parts en francès, anglès, català i castellà amb veus de Sergi López, Gerard Hernandez, François Morel o Sílvia Pérez Cruz interpretant les veus de Frida Kahlo, que es relacionà amb Josep Bartoli durant la seva estada a Mèxic.

De tot plegat n'ha parlat Laura Bertran al micròfon de Ràdio Arrels amb el fotoperiodista Jordi Bartoli.