La Generalitat de Catalunya reclama a l'Estat francès que doni suport a la marca "Vaca de l'Albera"

En el marc del projecte europeu Alberapastur, que agrupa entitats de Catalunya Nord i Sud, es pretén revaloritzar la vaca i prevenir incendis aprofitant la seva zona de pastura

Rosselló

El director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, a l'estudi de Ràdio Arrels. (foto: Albert Noguer)
El director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, a l'estudi de Ràdio Arrels. (foto: Albert Noguer) | Laura Bertran

Fa uns dies el director de la Casa de la Generalitat de Perpinyà i el director dels Serveis Territorials del Departament d'Interior, Albert Ballesta, van trobar-se a Agullana per a conèixer de primera mà els avenços de la iniciativa Cooperem en el marc del projecte transfronterer Alberapastur. Aquesta iniciativa, que té un cost d'un milió i mig d'euros finançats amb un POCTEFA (Programa Operatiu de Cooperació Transfronterera Espanya França Andorra).

Entre altres accions, Alberapastur pretén aconseguir que el Govern francès reconegui la vaca de l'Albera com a marca de raça bovina autòctona, cosa que ja ha fet l'Estat espanyol. Això permetria revaloritzar la carn de la vaca i fer-la entrar al circuit alimentari i comercial. Per a fer-ho, segons Puigbert, "cal que la Catalunya del Nord i la Catalunya del Sud uneixin esforços" .

Una altra de les accions del projecte és establir on seria bo que les vaques de l'Albera pasturessin de cara a netejar el sotabosc i la muntanya per a prevenir incendis. En aquest sentit, el projecte pretén reforçar la integració econòmica i social de la zona de frontera, i si bé la centralitat del projecte serà al massís de l'Albera fins al Roc de França, algunes accions s'han previst al massís dels Aspres. 

En Rafael Renyé n'ha parlat amb el Director de la Casa de la Generalitat, Josep Puigbert.