Ajornat el judici contra l'acusat de segar un camp de gira-sols transgènics l'agost del 2016 a Elna

La setmana passada havia de tenir lloc al Tribunal de Perpinyà el judici contra el sol activista acusat de la segada de tres hectàrees d'un camp de gira-sol a la vora del Bocal del Tec. La campanya d'autoinculpacions ha provocat que 60 persones hagin esde

Perpinyà, Rosselló

L'activista Francesca Marill, del col·lectiu Anti-OGM66 (Foto: Laura Bertran)
L'activista Francesca Marill, del col·lectiu Anti-OGM66 (Foto: Laura Bertran)

Dijous de la setmana passada un membre del col·lectiu Anti-OGM 66, que lluita contra els transgènics, havia de comparèixer davant del Tribunal de Perpinyà acusat del delicte de 'destrucció de béns en reunió' arran d'una segada d'un camp de 3 hectàrees de gira-sols mutats a Elna, prop del Bocal del Tec l'agost del 2016.

Aquest camp estava pensat per a produïr llavors de gira-sol mutat, resistents als herbicides 'Imazamox'. Francesca Marill, del col·lectiu Anti-OGM 66 explica que "a Catalunya Nord no tenim gira-sol i és per això que van decidir crear aquest cultiu aquí". Marill matisa que "un cop passats 5 o 6 anys, les dites 'males herbes' resisteixen l'herbicida i hi ha menester de més herbicida" que augmenta la contaminació de la terra i l'aigua.

El camp en qüestió era vora el sisè any i per tant en un moment clau del seu procés. A més, les llavors cultivades eren destinades a sembrar a tot l'Estat francès, així que "érem al punt de partida d'una disseminació dolenta per al Medi Ambient perquè existeix aquesta tolerància als herbicides, se n'ha d'afegir més i entre altres afectacions, s'ataca les abelles i altres pol·linitzadors domèstics o salvatges".

Després de l'acció, tan sols un membre del col·lectiu fou acusat de l'acció. La campanya de defensa ha consistit en 60 autoinculpacions voluntàries de membres dels 'Segadors Voluntaris' que han esdevingut compareixents voluntaris. Davant d'aquesta situació, el procurador va decidir la setmana passada que necessitava al menys 3 hores d’audiència per poder escoltar tothom i va doncs decidir l’ajornament de la compareixença.

La primera data proposada va ser el 9 de gener però després de ser rebutjada per un dels advocats la nova data serà el 15 d’octubre del 2020.

Laura Bertran n'ha parlat amb Francesca Marill al micro de Ràdio Arrels.