Perpinyà acull aquest cap de setmana dues accions de suport al poble xilè

L'Associació Cultural Franco Chilienne 66 es presenta en societat aquest cap de setmana amb la voluntat de sensibilitzar els perpinyanencs sobre la greu situació que es viu al país sud-americà

Perpinyà, Rosselló

Foto: ACFC66
Foto: ACFC66

L'Associació Cultural Franco-Xilena 66 (ACFC66) es presenta en societat aquest cap de setmana a Perpinyà amb un parell d'accions amb les que pretenen fer visible tant l'associació com la situació que es viu al país sud-americà. D'aquesta manera, la trentena de xilens instal·lats a casa nostra que s'han conegut arran de les protestes d'aquestes darreres setmanes a Xile, han decidit passar a l'acció amb dues activitats que pretenen arribar a públics ben diferents.

La primera, en col·laboració amb el Jove Moviment Feminista de Perpinyà, és la realització a la plaça de la Llotja de la 'performance' anomenada "Un violador al teu camí". La cançó i el ball, creats pel grup 'Las Tesis', van néixer a Xile el passat 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Erradicació de la Violència contra les Dones. La 'performance' serveix per a criticar la impunitat dels violadors i dels assasins de les dones i per assenyalar, també, jutges, policies i polítics com a responsables.

Les darreres setmanes les xarxes socials han anat plenes de dones d'arreu del món ocupant places per a cantar la cançó adaptant-ne sovint la lletra a la seva realitat.

Així, dissabte a les 13h s'ha convocat un assaig al Casal de Perpinyà (23 avinguda del Liceu) per a preparar l'actuació amb públic, que tindrà lloc a les 15h a la plaça de la Llotja.

Pel que fa a la segona acció, l'ACFC66 ha organitzat una tarda al Casal de Perpinyà diumenge a partir de les 16h on es podrà beure un cop, menjar plats tradicionals xilens com l'empanada i escoltar música. Tot servirà per a aplegar els membres de l'associació i per a donar a conèixer la situació que es viu a Xile després de l'esclat social que ha derivat en una repressió molt forta per part del govern de Sebastián Piñera.

A finals de novembre, l'Institut Nacional dels Drets Humans de Xile afirmava que 230 manifestants havien patit lesions oculars a causa dels trets de bales de goma per part de la policia. El mateix organisme ha declarat que hi ha hagut almenys 3449 persones ferides fins el dia 6 de desembre i s'han comptabilitzat unes 25 persones mortes.

En aquest context, l'ACFC66 ha decidit que tots els beneficis que es recullin diumenge al Casal s'enviaran als StreetMedics de Xile, que són a la primera línia de les manifestacions donant atenció sanitària a les persones ferides.

Natxo Valenzuela, membre de l'associació, ha parlat amb Laura Bertran de la situació que es viu a Xile i de les activitats organitzades per l'associació.