El front social s’amplia després de la presentació dels detalls de la reforma de les jubilacions

Perpinyà

| Noa Tendero Jovani

La vaga contra el projecte de reforma de les jubilacions es manté oberta. Els anuncis fets ahir pel Primer Minsutre no han calmat el clima de protesta. Edouard Philippe va explicar que el sistema de punts que vol imposar el govern s’aplicarà a les persones nascudes després de l’1 de gener 1975. Per poder beneficiar d’una pensió completa, a partir del 2027 caldrà treballar fins als 64 anys. L’edat legal de jubilació es mantindrà a 62 anys. El treballador sumarà punts de «malús» si decideix jubilar-se abans dels 64 anys, si es jubila després, sumarà punts de gratificació.

Pels oficis amb més "penibilitat" i les persones que hagin començat a treballar abans dels 20 anys, es podran jubilar 2 anys abans.

Aquests anuncis no han frenat les protestes. Més aviat les hauria reforçat ja que els sindicats CFDT i l'UNSA han finalment decidit de sumar-se a les mobilitzacions. Fins ara havien estat prudents i no havien pres posició contra el govern. Els sindicats han convocat una nova jornada de manifestació per avui. A Perpinyà, una manifestació sortirà a les 10h30 de Plaça Catalunya.

Avui de nou no circula cap tren ni cap TGV des de Perpinyà. Segons xifres de la SNCF, ahir van fer vaga més de 73% de conductors de tren, un 50% de controladors i un 15,5% de xeminots. Avui el seguiment de la vaga hauria de ser semblant al d’ahir.

La vaga també es manté entre els professors. La vila de Perpinyà ha obert un dia més els dos centres de lleure que acolliran la mainada de les escoles en què el seguiment de la vaga sigui igual o superior als 25 % dels professors.
Ahir un centenar de persones van protestar davant dels locals de la Inspecció acadèmica per impedir una reunió del Consell departamental de l'Educació Nacional. Els elegits del consell, entre ells Hermeline Malherbe o el Prefecte de Catalunya Nord no van poder entrar als locals. Els sindicats van justificar la mobilització pel clima social que es viu actualment, i han cridat a sumar-se a la manifestació d'avui a Perpinyà.