Vaga general a partir de demà dijous contra la reforma de les pensions proposada pel govern d'Emmanuel Macron

La reforma de l'emblemàtic sistema de pensions francès proposada pel govern Macron topa amb la negativa dels sindicats, que convoquen una vaga general prorrogable a partir de dijous 5 de desembre.

Perpinyà

| Foto: Pablo Bonat

Jerôme Guy del sindicat SNUIPP-FSU parla de la convocatòria de vaga general contra la reforma de les pensions.

A partir de demà dijous hi ha convocada una vaga general prorrogable a l'Estat francès a causa de la reforma del sistema de pensions proposada pel govern d'Emmanuel Macron, una de les propostes cabdals del seu programa a les passades eleccions presidencials. Macron pretén unificar la quarantena de règims de jubilació diferents amb un sistema "universal" i per punts en el que "un euro cotitzat doni els mateixos drets a tothom treballi al sector públic o al sector privat" posant fi als règims especials i als règims particulars de cada professió. Pràcticament la totalitat de sindicats s'oposa a aquesta mesura. 

A Catalunya Nord, les accions seran coordinades per la Intersindical local, formada per la CGT, la CFE-CGC, FO, FSU i Solidaires. Els sindicats denuncien "la política de regressió dirigida pel govern contra la protecció social col·lectiva" amagada en una teòrica "vocació de fer més just i simple el sistema de pensions". Contràriament al que defensa el govern, denuncien que es reduirà el nivell de les pensions i els drets per als assalariats allargant forçosament la durada de l'activitat i per tant, endarrerint l'edat de jubilació.

Vista la gravetat de la situació, la Intersindicat crida a la vaga i al bloqueig com a "sol mitjà" per a fer recular el govern i obtenir la retirada de la reforma preveient la possibilitat d'allargar la vaga més enllà del dia 5 de desembre i convocant tothom a manifestar a partir de les 10h30 a la plaça Catalunya de Perpinyà.

Aquest matí a les 8h45 en Jerôme Guy del sindicat SNUIPP-FSU ha estat al Matiner de Ràdio Arrels per a parlar d'aquesta convocatòria de vaga.

AMPLIACIÓ:

A Perpinyà la manifestació unitària sortirà a les 10h30 de la plaça Catalunya i canviarà el seu recorregut habitual pel centre de la ciutat per anar cap al nord de la ciutat travessant el barri del Vernet.

Abans, quatre columnes sortiran de diferents punts de la ciutat per a dirigir-se cap al punt de sortida de la manifestació. La primera columna sortirà a les 9h15 d'Enedis, a la ruta de Prada i es dirigirà pel Boulevard del Conflent i l'Avinguda de l'Estació cap a la plaça Catalunya. La segona columna sortirà a les 9h30 de l'Hospital i passant per l'avinguda Llenguadoc, l'avinguda Joffre i el Boulevard Clemenceau arribarà a la plaça Catalunya. La tercera columna sortirà del Liceu Aragó i passant per l'avinguda del Liceu i l'avinguda Escarguel arribarà a la plaça Catalunya. I la quarta sortirà a les 10h de la Poste Aragó, passarà pel voral de Barcelona, l'avinguda Escarguel i se sumarà a la manifestació unitària.

En declaracions a Ràdio Arrels, Jerôme Guy ha afirmat que de les 300 escoles primàries de Catalunya Nord 125 serien tancades, una dada que indica que la mobilització de demà tindrà un seguiment rellevant.