Una seixantena de nord-catalans se sumen a la denúncia contra la indústria i les institucions públiques per contaminació de glifosat

La totalitat de les 138 mostres d'orina donen positiu per la presència de l'herbicida glifosat. 108 dels participants han decidit portar el cas a la justícia.

| Foto: Meritxell Cristofol Terech

Divendres a la tarda més de 60 persones van presentar una queixa al Tribunal de Gran Instància de Perpinyà després que se’ls hi detectés la presència de glifosat dins de l’orina. Aquest herbicida, el més utilitzat del món, és fabricat per Monsanto i es comercialitza amb el nom de Roundup. L'any 2015 fou classificat com a 'cancerigen probable' pel Centre Internacional de Recerca sobre el càncer (CIRC), una agència de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). 

L'acció fa part de la Campanya Glifosat 66 que va començar fa tot just un any amb reunions d’informació i les posteriors anàlisis d'orina realitzades entre El Voló i Perpinyà en presència d'un notari. En total són 138 les persones que s’han sotmès al test, i totes han donat positiu per la presència de glifosat dins de l’orina. Això vol dir que totes les anàlisis mostren rastres, a nivells més o menys importants, d’aquest pesticida. Fins i tot hi ha rastres de pesticides dins les orines de persones que tenen una alimentació sana, amb productes biològics, i que viuen lluny d’aglomeracions o de camps cultivats. D’aquests 138, 108 van decidir portar el cas davant de la justícia.

Aquest grup de denunciants se suma als 45 que el passat mes de febrer van presentar la mateixa denúncia després de comprovar que la totalitat d'anàlisis fetes també donaven positiu per contaminació de glifosat. Els nivells oscil·len entre 0,10 ng/ml i 2,11 ng/ml amb una mitjana de 0,56 ng/ml, és a dir 56 cops superior al màxim autoritzat dins l’aigua potable.

La campanya ha consistit en recollir i analitzar mostres d’orina per poder denunciar davant la justícia qualsevol persona implicada dins la fabricació, homologació i difusió dins el medi natural de molècules probablement cancerígenes de glifosat. O el que és el mateix, vuit organismes europeus i francesos, els seus presidents i els membres dels seus consells d'administració en funció els anys 2017 i 2018. També s'assenyalen els laboratoris que pressumptament haurien manipulat els resultats dels anàlisis per perennitzar el comerç de l'herbicida. Les queixes són individuals però són seguides col·lectivament per l’associació d'àmbit estatal "Campagne Glyphosate". Després, aquestes queixes es faran seguir al Pol de Sanitat Pública del Tribunal de Gran Instància de París.

Avui dilluns a les 8h35 en parlarem amb Nina Castellarnau, una de les activistes que ha participat en la campanya, que serà la convidada del Matiner de Ràdio Arrels.