Exercici d’evacuació per 500 alumnes de Bages i de Montescot

Aquesta setmana s’ha realitzat un exercici de crisi sobre els PCS de Bages i Montescot.

La plana del Rosselló compta amb moltes zones inundables, i en molts casos fortament poblables. Una situació que preocupa les autoritats, que han posat en pla´ça els PCS, Plans comunals de Salvaguarda.
Aquesta setmana s’ha realitzat un exercici de crisi sobre els PCS de Bages i Montescot.
El territori d’aquestes dues comunes compta més de 6 000 habitants, una trentena d’empreses, una dotzena d’establiments que acullen públic, i 4 escoles.
L’objectiu d’aquest exercici, organitzat per la prefectura de Catalunya Nord i per l’Institut francès de formadors en riscs majors i protecció del medi ambient era d’avaluar el bon funcionament d’aquesta eina operacional de gestió local de la seguretat dels ciutadans sinistrats abans l’arribada dels socors.
Aquest Pla Comunal de Salvaguarda organitza els mitjans d’alerta i de difusió de les instruccions de seguretat en cas d’inundació, a més de tenir al dia un cens dels mitjans humans i materials disponibles per respondre a aquest tipus de catàstrofe.
Al curs d’aquest exercici s’ha pogut avaluar i millorar els procediments teòrics programats en els Plans i verificar la seva veritable operativitat.
Sobre el terreny, 500 alumnes de les escoles de Bages i de Montescot han participat també a la simulació.
L’exercici ha servit per aportar millores al dispositiu, i reforçar la cultura del risc entre la població.
El principal problema és segurament el fet d’oblidar la mesura més elemental de prevenció, que és de no construir en zones inundables.