L’informatiu del dimecres 6 de novembre del 2019

La casa d’Acollida Especialitzada «El Niu Cerdà» es queda a Cerdanya

La casa d’Acollida Espacialitzada «El Niu Cerdà» es quedarà a Sallagosa. L’establiment, que acull adults handicapats en situació de gran dependència, era amenaçat de deslocalització. Un organisme de la seguretat social volia portar el centre a la Plana del Rosselló. Finalment la mobilització dels treballadors i de les famílies dels pacients haurà donat resultat. L’Agència Regional de Salut acaba de confirmar als assalariats que aviat s’haurien de realitzar obres de rehabilitació del centre.

La Federació pels Espais Naturals i el Mediambient, s’inquieta per un projecte de central fotovoltàica flotant al barratge de Puigvalador. FRENE 66, denuncia que EDF vol implantar panells solars sobre una superficie de 25 hectarees fins al 2047. L’entitat recorda la necessitat de preservar la comarca del Capcir per no seguir l’exemple del que va passar a Cerdanya amb la creació de la central solar de Llo.

A Prada s’acaba de presentar la llista «Prada en Col·lectiu» que participarà a les municipals del proper mes de març. Dos caps de llista conduiran el projecte, seran Nicolas Berjoan i Aude Vivès. Aquesta llista pretèn portar la capital del Conflent cap a una política més solidària, més ecològica i amb una major participació dels habitants en les decisions de la vila.

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat noves ordres europees i internacionals de detenció i extradició contra els consellers a l'exili Toni Comín i Clara Ponsatí per sedició, i contra Lluís Puig per malversació en el procés. Aquestes 3 euroordres se sumen a la dictada contra el president Carles Puigdemont pels delictes de sedició i malversació. El jutge considera que la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem contra els presos polítics "reafirma la conclusió" que "van perpetrar una sèrie d'actuacions que presenten indicis racionals de criminalitat".

El Parlament Europeu ha demanat al Tribunal de Luxemburg que es declari inadmissible la demanda del president Carles Puigdemont i del conseller Toni Comín contra la institució per no haver permès que assumissin el mandat com a eurodiputats electes. El Parlament Europeu considera que no hi ha legislació europea sobra aquesta qüestió i que a l’hora de decidir qui és eurodiputat només s’aplica la ‘legislació nacional’.

El Tribunal Constitucional espanyol torna a amenaçar el president del parlament i la resta de la mesa amb responsabilitats penals si permeten la votació de la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP com a resposta a la sentència. Es tracta del text acordat per les formacions independentistes que reitera la defensa de l'autodeterminació i la reprovació de la monarquia com a resposta a la sentència del Suprem. Torrent ha deixat clar que la mesa ‘no censurarà cap debat’ i que el parlament ha de poder debatre totes les qüestions que preocupen a la ciutadania.

La presidenta regional, Carole Delga, ha reaccionat a la publicació de l’informe de la Cor de Comptes que criticava la gestió financera de la regió. Delga parla d’una mala interpretació de les xifres i precisa que l’Occitanie es troba entre les regions que es gestionen millor a nivell estatal. La Cor de Comptes apuntava que des de la fusió de les regions Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus, les despeses de gestió havien pujat d’un 11%. Carole Delga proposa creac un col·legi de ciutadans escollits a l’atzar per què evaluin la gestió financera de la regió. Aquest col·legi seria coordinat pel Consell Economic Social i mediambiental Regional. Segons Delga aquesta mesura ha d’afavorir la transparència dels comptes públics de la regió.

Rugbi a XIII, ahir es va coneixer el calendari de la proxima temporada de Superlliga. Els Dracs començaran la competició a casa el dia 1 de febrer contra els Giants d'Huddersfield.