L’informatiu del dimarts 05 de novembre del 2019

La Cort dels Comptes critica l’ajuntament de Perpinyà, l’Aglomeració, i la Regió

Un tall d'electricitat va deixar més de 12 500 cases sense electricitat ahir a finals de matí. L'avaria va tocar part de Perpinyà i la zona del Riberal, als vilatges de Sant Esteve, Bao, Pesillà de la Ribera i el Soler. La companyia Enedis va efectuar les reparacions ràpidament i al cap d’un parell d’hores la situació ja havia tornat a la normal.

Polèmica a l’ajuntament de Perpinyà per possibles irregularitats en la contractació i la gestió del personal. Un informe publicat per la Cort de comptes denuncia disfuncionaments sobre l’absentisme dels agents municipals, sobre el reclutament d’empleats de la direcció o encara sobre la remuneració d’un antic director de gabinet. La Cort de comptes considera que hi ha errors en el procés de reclutament de treballadors, en particular pels emplegos de direcció dels serveis. Una manca de transparència que concerneix la creació de llocs de treball o el nivell de remuneració. El batlle Jean-Marc Pujol no s’ha volgut expressar sobre el tema, reservant les seues explicacions pel consell municipal previst per dijous.
Aquest estudi de la Cort de comptes fa un balanç global de la situació financera de la vila de Perpinyà. Un balanç positiu en comparació amb l’estudi fet al 2012, en l’ultim informe. El text considera que les càrregues de gestió han estat controlades, que s’han limitat les demandes de prestec de diners, i que ha millorat la capacitat d’autofinançament, així com els ingressos fiscals.

Les finances de l’Aglomeració de Perpinyà també són motiu de denúncia per la CorT regional de comptes. En particular es denuncia l’ús del finançament recollit per la taxa inundacions. Una taxa creada recentment per millorar la protecció contra els aiguats. Aquesta taxa representa uns 5 milions d’€ a l’any, que la Cominutat Urbana hauria de fer servir per finançar les obres de protecció contra les inundacions. A la realitat, la CorT regional de comptes apunta que part d’aquests diners acaben a la butxaca d’aguns municipis que els fan servir per a altres finalitats.

El Consell Regional no es queda al marge i la Cort de Comptes ha estudiat si la fusió de les regions Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus havia permès fer estalvis, tal i com s’havia pormès. La resposta és clarament que no, segons la Cor de Comptes. Fins i tot la creació de la macroregió Occitanie ha costat diners ja que les despeses de funcionament de la regió han augmentat d’un 11%. Ahir Carole Delga va justificar aquesta alça pel fet que s’hagi integrat el Fons Europeu d’Ajuda als Agricultors a dins del pressupost.

El cos d’un home va ser descobert ahir al matí a la plaça del Pont d’en Vestit de Perpinyà. La víctima era un sense sostre de 54 anys que sovint estava a la vora de l’antiga escola de Belles-arts. Segons els bombers es tracta d’una mort natural.

Les recerques segueixen per retrobar un habitant de Banyuls de la Marenda desaparregut, ara fa 5 dies, al sector de Sallagosa. Una investigació ha estat oberta per la Gendarmeria. Familiars i amics han fet recerques per la Cerdanya però de moment cap rastre del desaparregut.

Eleccions municipals: al vilatge de Llauró, als Aspres, s’ha presentat la candidatura d’Alain Bézian de cara a les eleccions del 2020. A Llauró, l’actual batlle Roger Tourné, no es presentarà per un nou mandat.

La família reial espanyola va ser ahir a Barcelona per participar a l'entrega dels Premis Princesa de Girona. Durant l'acte el rei Felipe VI va fer un discurs en el qual va dir que a "la realitat de Catalunya no poden tenir cabuda ni la violència, ni la intolerància ni el menyspreu als drets i les llibertats dels altres." El rei també va defensar el projecte democràtic, que segons va dir, va unir els espanyols".La princesa Elionor de Borbó també va parlar en català per afirmar que Catalunya des de sempre ocupa un lloc especial en el seu cor. En aquest acte dels Premis Princessa de Girona, no hi va assistir cap representant del govern català.
Mentrestant a l'exterior del Palau de Congressos de Barcelona, centenars de persones se van concentrar per protestar contra la presència del rei Felipe VI a la capital catalana. Una protesta que va començar a mitja tarda fins a la nit, i durant la qual es van cremar
fotos del monarca i banderes espanyoles. La forta mobilització ha impedit que algunes persones puguin accedir a la cerimonia, és el cas del líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, que va ser escridassat, així com l'expresident de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch.

El govern de la generalitat ha fet una crida perquè les mobilitzacions previstes per aquesta setmana siguin cíviques. Ahir es va reunir el gabinet de seguiment de les protestes, tal com ha fet les últimes setmanes, i ha constatat que les accions de la setmana passada es van desenvolupar, en general, "de manera pacífica i democràtica". Després de la reunió, el govern va demanar "mantenir aquesta actitud cívica durant les mobilitzacions dels propers dies i hores."