L’informatiu del dimecres 30 d’octubre del 2019

Circulació de trens interrompuda entre Perpinyà i Montpeller

A l'aeroport de Perpinyà ahir, els passatgers d'un vol a destinació de París van viure un veritable espant. Al moment de l'enlairament, quan l'avió Airbus A 318 estava a màxima velocitat, el pilot va haver de frenar de cop al mig de la pista. Aquesta frenada seca va sacsejar violentament tots els passatgers. El motiu d'aquesta maniobra d'urgència és un canvi de vent imprevist que va obligar el comandant de bord a interrompre l'enlairament.
El pilot va explicar que es tractava d'una maniobra excepcional perquè va fer passar l’avió de 300 km/h a 0 en només uns segons.

Cap tren no circularà entre Perpinyà i Montpeller fins al 25 de novembre. El tall també afecta els TGVs Barcelona-París. Una interrupció de servei deguda al temporal de pluges de la setmana passada, que va malmetre les vies més enllà de Besiers. La SNCF calcula que les obres que caldrà realitzar són importants i que la circulació dels trens només podrà reprendre durant un temps sobre una via. En total són 94 trens diaris que estan impactats. En alguns casos alguns trens són substituïts per autobusos, però no és possible en el cas dels TGVs per exemple.

Eleccions Municipals: a Sant Esteve s’ha presentat la candidatura de la llista «Units per Sant Esteve» que serà conduida per Christian Moreno.

La conselleria d'Interior de la Generalitat ha obert un procés de "supervisió" de 15 actuacions policials dels Mossos d'Esquadra durant les protestes dels darrers dies. Aquestes actuacions molt criticades podrien acabar amb sancions contra els agents. Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha subratllat que el
president de la Generalitat, Quim Torra, manté "intacta la confiança" en tots els consellers que formen part de l'executiu, és a dir que no pensa suspendre el conseller d'interior Miquel Buch.

Carles Puigdemont va comparreixer ahir davant d’un tribunal Belga que haurà de decidir sobre la tercera euroordre d’extradició contra el President pels delictes de sedició i malversació. El tribunal donarà a coneixer la seua decisió el dia 16 de desembre. A la sortida de la compareixença, Carles Puigdemont es va declarar confiat en la justícia belga, "que prendrà una decisió, com sempre ha fet, amb plena independència i plena professionalitat".

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, en canvi, ha advertit Bèlgica que el govern espanyol "no entendrà" que no s’extradeixi Puigdemont a la justícia espanyola. En una entrevista la vicepresidenta Carmen Calvo ha avisat que si no s'extradeix Puigdemont, el govern espanyol prendrà "decisions".

Aquesta tarda es reunirà l’Assemblea de Càrrecs Electes al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, amb l’objectiu de donar una resposta política i institucional a la sentència contra el procés. Aquesta assemblea convocada pel Consell per la República reunirà càrrecs electes d’ERC, JxCat, Demòcrates i la CUP, i també té el suport del PDECat i de la Crida Nacional per la República.

A València avui comença «La Plaça del Llibre», la gran trobada al voltant del llibre en català. Aquesta fira a l’aire lliure reuneix autors, lectors i editorials fins al 3 de novembre.
La fira del llibre en català que es fa a la plaça de l’Ajuntament de València es defineix com ‘el major aparador de la literatura en valencià, amb representació d’autors i editorials de tot l’àmbit lingüístic.’