L’informatiu del dimarts 29 d’octubre del 2019

10 municipis declarats en estat de catàstrofe natural per les pluges

10 municipis de Catalunya Nord han fet la demanda de reconeixement de catàstrofe natural per les tempestes dels dies 22 i 23 d’octubre. En només dos dies va ploure l’equivalent de dos mesos de pluges. Els vilatges més afectats es troben majoritariament al litoral, és el cas d’Argelers, Cerbera, el Barcarès i Portvendres, però també són concernits els municipis de Cabestany, Morellàs, Oms i Perpinyà. També s’hi haurien d’afegir els vilatges de Canet i Sant Hipòlit. Ara caldrà esperar uns dies per saber si l’estat reconeix l’estat de catàstrofe natural per aquests municipis.

Aquestes pluges també han provocat talls de les línies de camí de ferro. Cap tren no circula actualment entre Perpinyà i Montpeller. Aquest tall es podria allargar encara la setmana vinent. La SNCF parla d’una eventual reoberturas de cara a dilluns però les obres a fer són importants. El tram entre Sète i Besiers ha estat el més tocat. Demà la SNCF hauria d’anunciar una data per la reobertura de la línia.

L'autopista entre Catalunya Nord i Sud va restar oberta tot el dia ahir sense cap tall de circulació. Les previsions indicaven fortes pertorbacions per una mobilització atribuïda als CDR que consistia en un tall de durada indefinida de la frontera. Finalment cap
mobilització massiva de l'independentisme, en canvi el desplegament policial va ser important. Fins a 17 furgonetes dels Mossos d'Esquadra, diversos efectius de la
Guàrdia Civil i un helicòpter es van desplegar ben d'hora al matí. Només van controlar calques persones sospitades de voler participar en el tall de l'autopista. Els CDR van negar ser a l'origen d'aquesta crida que finalment no va tenir lloc.

Centenars de persones convocades pels CDR es van concentrar ahir davant de l'estació de Sants a Barcelona. Es tracta d'una nova acció de rebuig a la sentència del procés amb el lema ''Encerclem Sants''. Els manifestants van criticar la violència de les forces policials, van reclamar l’alliberament dels presos i van demanar la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch.

Qui també demana que se’n vagi Miquel Buch és la Cup. La formació de l’esquerra independentista ha presentat una moció a la mesa del parlament que demana la destitució del conseller d’Interior, Miquel Buch, per l’actuació dels Mossos en les protestes d’aquests últims dies. També reclama la retirada de Catalunya dels cossos policíacs i militars espanyols, la dissolució de la unitat antidisturbis dels Mossos, i ‘l’amnistia total per a totes les represaliades pel règim’.

Llargues cues ahir davant dels jutjats de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Centenars de persones es van presentar per auto-inculpar-se per sedició per la manifestació del 20 setembre de 2017 a Barcelona i per participar en el referèndum de l'1 d'octubre del mateix any. A Girona més d'un centenar de persones van respondre a la crida d'Òmnium. Però els Mossos van avisar que només deixarien entrar 25 persones. Una restricció que va provocar moments de tensió. Aquestes concentracions es podrien repetir avui, ja que el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, va fer una crida ahir perquè la campanya d'auto-inculpacions sigui la més "massiva" de la història de Catalunya

La Fiscalia belga demanarà avui que s'executi l'extradició de Carles Puigdemont pels delictes de sedició i malversació. Així ho expressarà avui durant la vista convocada aquest
matí sobre la reactivació de l'euroordre d'extradició impulsada pel jutge Pablo Llarena. Segurament avui el jutge no prendrà cap decisió sobre l'afer, sinó que fixarà una data nova, "probablement a principis de desembre" perquè les parts puguin presentar al·legacions.


El conseller a l'exili Lluís Puig va participar en un acte públic ahir a l'estat francès. Va ser a Roissy-en-Brie al departament de la Sena i Marne. El municipi va voler homenatjar a la vintena intel·lectuals i escriptors catalans exiliats que es van refugiar al castell de Roissy-en-Brie entre el 1939 i 1940. Entre ells hi havia autors com Mercè Rodoreda, Pere Calders, Armand Obiols, Pere Quart, i molts més. Ahir a l'homenatge, a més del conseller Lluís Puig també hi va participar la consellera Mariàngela Vilallonga, el director del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, Alfons Quera i les autoritats del municipi.