L’informatiu del dilluns 28 d’octubre del 2019

Els Mossos volen impedir el bloqueig de l’autopista a la Jonquera

Des d’aquest matí, poc abans de les 7, els Mossos d’Esquadre han blindat la Jonquera per evitar que els CDR puguin tallar la frontera. Aquesta era una operació convocada pels Comitès en Defensa de la República per prtestar contra la sentència del judici contra el procés. Això hauria de complicar la circulació entre Catalunya Nord i Sud. La Prefectura de l'Auda ha anunciat que la circulació serà tallada a partir de Narbona fins a la frontera avui.

La circulació dels TGV també és tallada avui. En aquest cas és a causa dels temporals que en els darreres dies han provocat destrosses a les vies de l'alta velocitat. Es al cas al nord, entre Narbona i Sete, però també al sud on la línia Barcelona, Girona, Figueres i Perpinyà està tallada. De moment encara no hi ha data anunciada per la reobertura de la línia TGV.

L’atur baixa a Catalunya Nord en el tercer trimestre de l’any. Segons les xifres de Pôle Emploi, el departament compta amb una baixa de l’1,1% del nombre de persones sense treball de categoria A. Es tracta de les persones sense activitat que recerquen feina, i que actualment són al nombre de 36 360 a Catalunya Nord. Comptant també la categoria de gent que han exercit algun treball temporal, la baixa de l’atur encara és més forta i arriba a un 1,5% de menys en comparació amb segon trimestre.
Avui els vins rancis seran a l’honor en el Saló que organitza l’associació «Be ranci» a la galeria d’art Acentmetresducentredumonde. Les trobades europees dels vins oxidatius secs reuniran uns 70 vinyaters vinguts de diferents països com Catalunya, evidentment, però també França, Itàlia, Hongria, Portugal i molts més. El saló del vi ranci tindrà lloc avui entre els 10h00 del matí i les 19h30 al número 3 de l’avinguda de Gran Bretanya a Perpinyà. El preu d’entrada és de 10€.

Eleccions Municipals: A Cotlliure s’ha oficialitzat la candidatura de Guy Llobet que conduirà la llista «Ensemble, Colliourons l’avenir».

L'espanyolisme es va manifestar ahir a Barcelona. Unes 80 000 persones segons la Guàrdia Urbana van respondre a la crida de Societat Civil Catalana, per reclamar la fi del procés independentista a Catalunya i la recuperació de la convivència. La convocatòria va rebre el suport del PP, Ciutadans, PSOE i de VOX. La mobilització va tenir un seguiment molt menys important que la manifestació independentista de dissabte, convocada per l'ANC i Omnium sota el lema "Llibertat". En aquest cas la Guàrdia Urbana va xifrar en 350 000 el nombre d'assistents.

Omnium Cultural anima avui a participar en una campanya d’autoinculpacions als jutjats de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. La campanya consisteix en omplir els jutjats d’inculpacions perquè, diu Omnium, «si manifestar-se, expressar-se lliurement o votar és delicte, nosaltres també som culpables.» Òmium posa a disposició un document per imprimir i lliurar als jutjats i així denunciar l’atac que la justícia fa als drets fonamentals a Catalunya.

Les protestes als carrers de Barcelona van seguir durant el cap de setmana. Es van viure moments de tensió entre policies i manifestants. 7 persones van ser arrestades dissabte, 5 d’entre elles van ser deixades en llibertat ahir però tenen prohibit participar en manifestacions mentre s’investiguen les acusacions de desordre públic i atemptat.

L'ANC torna a demanar la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, per l'actuació dels Mossos contra les manifestacions independentistes. L'ANC critica que la policia catalana estigui al servei d'una operació d’estat que fa augmentar la repressió política del moviment independentista. L’ANC ha criticat l'ús excessiu de la força i les càrregues indiscriminades contra gent que es manifesta de forma pacífica.

La diada castellera de Santa Úrsula a Valls va ser històrica ahir. Haurà calgut esperar més de 200 anys per poder veure el primer 3de9 sense folre. Un castell inèdit que ahir va carregar primer la Colla Vella dels Xiquets de Valls i pocs minuts després ho va fer la colla Joves de Valls. Un fet històric per un castell de màxima dificultat que no havia estat carregat mai fins ara.

Futbol: només queda un club de Catalunya Nord encara en competició a la copa de França de futbol. Es tracta d’Argelers que es va classificar dissabte per la setena volta de la competició.
Canet, en canvi, va perdre ahir a Tolosa i va quedar fora de la competició. Canet va perdre per 3 a 1 contra el Rodeo FC.