L'informatiu del divendres 25 d'octubre del 2019

Per primera vegada el 38è àlbum d’Astèrix i Obèlix té una dona com a protagonista, «La filla de Vercingétorix»

Prop d’un centenar de persones van participar ahir al vespre a l’hora solidària amb els presos, exiliats i represaliats catalans a la crida del Comitè de Solidaritat Catalana al peu del Castellet.
Aquest dissabte és a Barcelona que l’ANC i Òmnium organitzen una gran manifestació al carrer Marina a partir de les 5 de la tarda.

L’estació de Perpinyà és pràcticament inactiva després de les importants pluges d’aquesta setmana.
No circula cap TGV, ni en direcció Sud fins a Figueres, ni en direcció Nord fins a Montpeller.
I els TER només arriben fins a Narbona, un cop allà, la SNCF no ha posat prou autobusos de substitució per a tots els passatgers.
Una problemàtica agreujada pel fet de ser en període de vacances escolars.

Conseqüències més dramàtiques al Sud després de la llevantada.
Ahir a la tarda van trobar el cos d’un home a les aigües del port de Tarragona, és un dels cinc desapareguts.
Els equips de rescat fa dos dies que cerquen indicis fins a la desembocadura del Francolí a Tarragona.
Amb aquest, ja són dos els morts confirmats i avui es reprendran les tasques de cerca de les quatre persones que continuen desaparegudes.

Nova agressió ahir a la presó de Perpinyà quan va esclatar una baralla entre 3 detinguts, un dels quals ha acabat amb 4 punts de sutura.
El vespre el responsable de la baralla ha provocat un incendi a la seva cel·la.
El sindicat UFAP UNSA continua denunciant la falta de personal en aquest centre penitenciari que pateix de sobrepoblació carceral.

L'ONF - Ofici Nacional dels Boscos - i Canigó Grand Site han iniciat una concertació per definir un pla de circulació a les pistes del Canigó.
Fa alguns mesos un col·lectiu per la transició del model de desenvolupament del Canigó ha llençat una petició que ha recollit 13000 signatures.
Aquesta tarda a Taurinyà reben dues personalitats del món científic Patrice de Bellefon, guia pirineista i Vincent Vlès, president del Consell científic del Parc Natural del Pirineu Català.
La cita serà a la sala polivalent de Taurinyà a partir de les 16h30.
Antoni Glory membre del col·lectiu per la transició del model de desenvolupament del Canigó

La cursa per a les eleccions municipals de Perpinyà continua.
Si aquesta setmana és l’elegida regional ecologista Agnès Langevine que ha anunciat la seua intenció de presentar-se, des del Partit Comunista fan una crida a la unió al si d’un col·lectiu ciutadà anomenat L’Alternativa.
Aquest col·lectiu triarà el seu candidat abans de finals d’any i voldrien que Langevine estudii la possibilitat d’unir-se a ells.
Qui ha anunciat la seva adhesió a l’Alternativa és La France Insoumise.
La propera assemblea d’aquest col·lectiu serà el 5 de novembre a les 6 de la tarda, sala de les llibertats de Perpinyà.

Aquesta tarda la presidenta de la regió, Carole Delga serà en visita a la Cava de Maurí.
Tractarà amb els responsables de la cava la seua reestructuració així com el futur de la viticultura en particular de cara a la transició ecològica.

La magistrada del Tribunal de Corts andorrà, Canòlic Mingorance, va dir ahir a Ginebra davant el Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona de les Nacions Unides que la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) pagava els avortaments que es feien a l’estranger.
‘La dona que vol avortar pot anar a veure el ginecòleg a Andorra i pot decidir d’avortar a França o Espanya i la Seguretat Social ho paga; no és un problema de diners’, va dir Mingorance.
Oficialment, l’avortament encara és prohibit a Andorra.

Des d’avui i fins dilluns, Catalunya Nord acull la trobada anual dels voluntaris lingüístics de les universitats que formen part de la Xarxa Vives.
Sota el títol “Catalunya Nord, bressol de la nostra llengua” s’hi esperen 90 participants provinents de 7 universitats dels Països Catalans.
L’objectiu és de dinamitzar els contactes entre els voluntaris, debatre sobre les polítiques lingüístiques dins i fora de l’àmbit universitari i conèixer aquesta part del territori.

Aquest vespre, a les 18h30, al Casal de Perpinyà es presenta el llibre "Pompeu Fabra a Prada. El seu exili en terra catalana entre família i amics (1939-1948)".
Hi intervindrà l’autor de la publicació Ramon Gual, de la revista Terra Nostra.

Aquest dijous ha sortit a la venda el nou Astèrix, el 38è àlbum es titula «La filla de Vercingétorix».
És la primera vegada en 60 anys d’històries que el protagonisme serà una dona, l’Adrenalina.
És una guerrera adolescent pèl-roja amb una trena que, segons els seus autors, té un esperit rebel i és antisistema.
L'àlbum té un tiratge de 5 milions de còpies.
Es pública simultàniament en 15 idiomes, entre els quals el català.

ESPORTS
Rugbi a XIII – Els Dracs Catalans i Warrington han estat sancionats amb una multa econòmica ahir a conseqüència de la baralla que va tenir lloc a l’estadi Gilbert Brutus el passat 3 d’agost.
La multa dels catalans és de 20 000 €, 11800 dels quals en condicional, mentre que la dels anglesos és de 17 300€, 11 520 en condicional.
A Més els Dracs es faran càrrec dels 2 terços dels gastos per a la investigació i Warrington el darrer terç.