L’informatiu del dijous 24 d’octubre del 2019

Les pluges malmeten la via del TGV, cap tren d’alta velocitat circularà durant 10 dies entre Perpinyà i Montpeller

En poc més de 24h on més va ploure va ser als sectors de l’Albera, la Costa Vermella, el Vallespir i el Conflent amb valors d’entre 200 i 250 mm d’aigua. Ara que ja no plou és el moment del balanç dels danys causats per al temporal i el temps de la declaració a les assegurances. En aquest sentit la Cambra dels Mesters i de l’Artesanat recomana als artesans afectats de contactar amb els seus serveis per fer un punt de les seves necessitats més urgents i per rebre consells a l’hora d’omplir els dossiers d’ajudes.

La circulació dels TGV entre Montpeller i Perpinyà és suspès duran 10 dies, fins al 4 de novembre, degut als danys sobre les vies ferroviàries entre Agda i Besiers causats per les fortes pluges. Tampoc funciona el TER entre Narbona i Seta.

A Catalunya Sud en canvi la situació és molt més complicada. Aquest dijous és un dia oficial de dol per la víctima mortal, un home d’uns 70 anys d’Arenys de Munt que va intentar salvar el seu cotxe però van retrobar el seu cos en una platja del Maresma. També hi 5 persones desaparegudes. El president de la Generalitat Quim Torra ha anunciat que la setmana que ve el govern tindrà a punt un pla de mesures d'ajuda a les zones devastades pels aiguats.

Aquest dijous, una setmana després de la sortida dels vins primerencs, es presenten avui en 8 restaurants de Perpinyà vins nous natura, és a dir sense sulfits. Aquests primerencs particulars són anomenats « Primer suc ».

El Museu Rigau de Perpinyà tindrà una nova directora a partir del mes de gener, Pascale Picard.

Fa uns mesos es va anunciar que Claire Muchir, la directora des de la reobertura del museu marxava cap al de Cotlliure. Ahir el batlle de Perpinyà, Jean Marc Pujol i l’adjunta a la cultura Daniela Pagès van presentar Pascale Picard que fins ara era la directora dels museus d’Avinyó a Provença.

El Consell per la República ha proposat de constituir una Assemblea de Càrrecs Electes dimecres vinent, el 30 d’octubre, per aportar una resposta política institucional conjunta a la sentència del Tribunal Suprem espanyol contra el procés. El president, Carles Puigdemont, demana per carta que les organitzacions polítiques que s’impliquin en la convocatòria, l’organització i el desenvolupament d’aquesta Assemblea.