L’informatiu del dimarts 22 d’octubre del 2019

S’espera l’equivalent de 21 mesos de pluja en 24 hores

A partir de les 8h00 d’aquest matí i fins al menys demà al matí, Meteofrance ha posat Catalunya Nord en vigilància taronge per pluges, inundacions i tempestes. Les previsions anuncien un cúmul de precipitacions d’entre 150 i 200 mm i localment fins a 300 mm. Es desaconsella de fer desplaçaments innecessaris així com d’apropar-se de rius o de guals. S’anuncia també una mala mar per culpa del vent. També s’esperen pluges a Catalunya Sud, a les Illes Balears i al nord del País Valencià amb valors que superaran els 100L per metre quadrat.

Les cambres d’agricultura de l’estat francès hauran de fer estalvis, ja que són finançades per les subvencions i les taxes sobre els terrenys no construïts, però aquestes taxes haurien de baixar d’un 15 % segons ha anunciat el govern. Alguns elegits estatals han signat una tribuna contra aquesta decisió, de Catalunya Nord hi ha 3 firmants el diputat RN Louis Aliot, i els senadors Les Républicains Jean Sol i Francesc Calvet.

La Justícia ha restituït la línia ferroviària que uneix Perpinyà i Vilafranca a la SNCF després que s’hagin donat per acabats els controls tècnics. El tram on va haver-hi l’accident entre un tren i un bus a Millars era tancat per les necessitats de la investigació des del 14 de desembre 2017.

Train en Têt, l’associació d’usuaris d’aquesta línia sempre ha denunciat que mai una línia de tren va ser tancada tant de temps a conseqüència d’un accident. Ara cal esperar els diferents tràmits com unes obres per poder tornar a fer circular trens entre Perpinyà i Vilafranca, segurament no serà abans del 2020. En un comunicat la presidenta de la regió Carole Delgà ha anunciat 1 milió d’euros per modernitzar aquesta línia ferroviària i demanar a la SNCF de millorar els seus horaris.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils denuncia les actuacions intolerables de la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra agredint i detenint periodistes. El Grup de Periodistes Ramon Barnils és una associació de periodistes dels Països Catalans que treballen al voltant de la defensa d'un periodisme rigorós i professional. Considera les actuacions policials abusives, les agressions a periodistes es repeteixen de manera preocupant des del dilluns 14 d’octubre, un cop feta pública la sentència del Tribunal Suprem sobre el judici als líders independentistes. Uns 65 periodistes haurien sigut agredits o ferits des de fa una setmana a Catalunya.

El Parlament Europeu no debatrà la situació a Catalunya en la sessió d'aquesta setmana. Els grups dels Verds i l'Esquerra Unitària havien proposat incloure el tema en l'ordre del dia, però la majoria ho ha rebutjat amb els vots en contra dels grups on hi ha el PP, el PSOE i Ciutadans: 299 vots en contra, 118 a favor i 21 abstencions. El portaveu dels Verds, Philippe Lamberts, ha defensat que amb aquest debat l'Eurocambra podria contribuir a trobar una solució política al conflicte.

Aquest dilluns el president espanyol en funcions, Pedro Sanchez, va visitar la prefectura de la Policia Nacional a Barcelona i els policies ferits. En canvi Sanchez no va anar a veure cap dels altres ferits ni el president de la Generalitat, Quim Torra. Després de menys de 3 hores, i de sortir sota els crits de « Llibertat Presos Polítics » per part del personal sanitari de l’hospital Sant Pau, Pedro Sanchez va marxar de la capital catalana.

Rugbi 13: els Dracs Catalans han anunciat que les tarifes dels abonaments per la propera temporada no variaran en relació amb la passada. Per als actuals abonats la cita per esmorzar amb membres de l’equip a l’ocasió de l’inici de la campanya de reabonament serà el dilluns 18 de novembre.