L’informatiu del dijous 17 d’octubre del 2019

Nova manifestació avui a Perpinyà en solidaritat amb els presos i exiliats

Nova jornada de manifestació avui a Perpinyà en contra de la sentència del Tribunal Suprem espanyol. El Comitè de Solidaritat Catalana demana que no afluixi la mobilització de solidaritat amb els presos i exiliats. Per això una nova concentració tindrà lloc aquesta tarda al peu del Castellet. Per tant manifestació avui i de nou dissabte a Perpinyà. Les dues concentracions són convocades a 18h30 a la plaça de la Victòria de Perpinyà.
 

Riuades de gent caminen des d'ahir des de diferents punts de Catalunya per arribar demà a Barcelona. Les Marxes per la Llibertat van ser un gran èxit ahir i una nova demostració per part de l'independentisme. Des de Tarragona, Tàrrega, Berga, Vic i Girona, milers de
persones van caminar contra la condemna als presos polítics. El president de la Generalitat Quim Torra va participar en una de les marxes, concretament la que va sortir de Girona. També hi van participar familiars dels presos polítics i els exiliats. Aquestes marxes van provocar importants pertorbacions a les carreteres i a l’autopista.

Si bé les marxes per la llibertat van ser pacífiques, en canvi Ia violència va tornar a la nit pels carrers de Barcelona. Es van llençar còctels Molotov contra les forces de l’ordre, fins i tot es van tirar coets de foc d’artifici contra l’helicòpter dels Mossos. La violència també va venir de part de les forces policals. Diversos manifestants van denunciar que la policia mateixa va encendre fogueres amb contenidors. I un cop més els agents van fer ús de pilotes de goma, una munició totalment prohibida a Catalunya per decisió del Parlament.

A Tarragona un manifestant va ser ferit i inconscient durant uns minuts quan una furgoneta de la policia el va atropellar. Els Mossos es dediquen a escampar la gent circulant a gran velocitat amb les furgonetes per espantar-los. Aquest mètode ahir va tenir conseqüències greus. La víctima de 17 anys està hospitalitzat amb policontusions, però en estat estable.

Ahir justament va compareixer en roda de premsa el conseller d’Interior, Miquel Buch. Una compareixença esperada després de dos dies de tensions i afrontaments al carrer entre manifestant i forces de l'ordre. Buch va defensar l’actuació dels Mossos d’Esquadra i va carregar tota la responsabilitat dels incidents a "grups reduïts de violents". Cap critica, en canvi, per l'actuació de la policia catalana malgrat les nombroses imatges d'actuacions violentes. Miquel Buch va descartar la possibilitat de dimitir i va deixar per més endavant la possibilitat de fer balanç de les actuacions policials.

Esquerra Republicana va exigir ahir responsabilitats al conseller d'Interior per les càrregues policials que consideren "injustificades". En un comunicat fet públic poc després de la compareixença de Miquel Buch, els republicans defensen el dret a la mobilització i a la protesta per part de la ciutadania. A més, reiteren el caràcter "pacífic i cívic" del moviment independentista.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar "calma i serenitat" ahir, al mateix moment en què es produïen aquests afrontaments amb la polica en diverses ciutats catalanes. Torra va condemnar la violència, afirmant que «No hi ha cap raó ni cap justificació per cremar cotxes ni per cap altre acte vandàlic.» Torra va voler recordar el caràcter pacífic de l'independentisme i va demanar que les persones violentes siguin identificades i aillades de les manifestacions.

La violència policial contra l’independentisme, fins i tot va arribar ahir a Madrid. Una gran manifestació va ser convocada ahir al centre de la capital espanyola. La concentració estava convocada per la plataforma Madrid pel Dret a Decidir i comptava amb moltes estelades prò també banderes republicanes. Un grup de feixistes va atacar alguns participants a la manifestació. Però va ser la policia nacional espanyola qui va carregar amb força. A Madrid diversos col·lectius denuncies un ús desproporcionat de la força per part de la policia.

Perpinyà va acollir ahir la comissió executiva descentralitzada de la CGT comerç. El secretariat estatal del sindicat va poder escoltar els militants que treballen en grans superfícies del departament. I és que a l’estat francès més de 10 000 llocs de treball han estat suprimits en el sector de la gran distribució en els darrers mesos. Una situació inquietant, en particular pels treballadors del Conforama del Megacastellet de Perpinyà que veuen a venir una retallada de llocs de treball.

EL Socors Popular proposa avui una jornada de salut gratuita. Qui vulgui podrà anar als locals dels Socors Popular sense prendre cita per passar diferents exàmens mèdics, com ara proves de detecció de tuberculosi, de les hepatitis B i C, o encara de la sida, de la diabetis o de la hipertensió, entre altres. Les visites són gratuites des de les 9 del matí a les 17h00. Les visites es fan als locals del Socors Popular al número 16 de l’avinguda de l’antic Camp de mart a Perpinyà.

Cinema en català avui a Bao amb la projecció del film «Catalunya Über Alles» del realitzador Ramón Térmens. El film presenta tres històries que tracten de la immigració, la intolerància i els extremismes demagògics. La projecció es farà avui a partir de 20h30 a la sala Evora de Bao. El preu d’entrada és de 6€ i 4€ pels membres de les associacions que organitzen l’acte, com són Omnium, Bao Cultural i Aire Nou de Bao.

El grup barceloní Manel ja és numero 1 de les vendes a l´Estat espanyol. L’album intitulat «per la bona gent» que va ser publicat fa dues setmanes, també és el disc més escoltat a les plataformes de streaming. Ja no queda més entrades pel concert de presentació que faran a Barcelona al festival Cruïlla de tardor.

Futbol: Lionel Messi va rebre ahir la Bota d'Or que el recompensa com a màxim golejador de les lligues europees de la temporada 2018-19. El davanter del Barça va agrair els seus companys, perquè sense ells mai no hauria aconseguit cap de les sis Botes d'or que ha guanyat fins ara.

La Lliga espanyola de futbol ha sol·licitat al que el Clàssic que han de disputar el FC Barcelona i el Reial Madrid el pròxim 26 d'octubre a les 13.00 hores al Camp Nou es jugui finalment a Madrid. L'organisme ho justifica per l'actual situació que es viu a Catalunya i per la manifestació sobiranista que està programada aquell dia a Barcelona.