L’informatiu del divendres 11 d’octubre del 2019

L’APLEC anima els estudiants a apuntar-se per la preparació del concurs de professor de català

El CAPES de català s'ha salvat a l'últim sospir. La mobilització de les associacions, els elegits, els ensenyants i la ciutadania haurà donat resultat. Ahir, en el dia límit de tancament de les inscripcions als concursos de reclutament dels ensenyants, es va conèixer la notícia. El concurs de professors de català de segon grau no serà suspès per la sessió 2020, i a més els candidats beneficiaran d’un termini suplementari per inscriure's al concurs. El nombre de places al concurs serà determinat ulteriorment pel ministeri, com per totes les disciplines. L'Associació Per L'Ensenyament del Català (APLEC) s'ha alegrat de la notícia i anima tots els estudiants interessats per l'ensenyament del català als col·legis i liceus a apuntar-se al concurs tan bon punt el Ministeri comuniqui les dates d'obertura de les inscripcions.

La solidaritat amb els presos i exiliats independentistes catalans es va expressar un cop més, ahir, al peu del Castellet de Perpinyà. El Comitè de Solidaritat catalana convoca aquestes concentracions cada dijous a la tarda. Ara també el Comitè demana que tothom estigui preparat per mobilitzar-se el dia mateix que es conegui la sentència del judici contra el procés. Aquesta jornada de formació a la resistència no violenta es farà el 26 d'octubre, durant tota la jornada a Prada. És organitzada pel Casal del Conflent, el preu d'inscripció és de 12€ amb el dinar inclòs.

El Consell per la República obrirà una delegació a Perpinyà. A Catalunya existeixen consells locals del Consell per la República però a Perpinyà s'obrirà la primera delegació en terres catalanes. Aquesta delegació treballarà directament en contacte amb Waterloo, i es posarà a disposició del Consell per la República per fer efectiva la independència de Catalunya i culminar el procés constituent de la República Catalana.

Els batlles de Catalunya Nord segueixen reclamant l’alliberament dels presos polítics catalans i el retorn dels Exiliats. Al mes d’abril del 2018, 94 batlles de Catalunya Nord signaven un manifest on es demanava respecte per les llibertats fonamentals dels catalans. Divuit mesos més tard els batlles de Catalunya Nord tornen a publicar un manifest ja que, segons el text, la situació s’ha degradat.

Catalunya està ara a l’espera de la sentència del judici. Una sentència que es podria conèixer dilluns. Segons fonts jurídiques i judicials, els set magistrats han acabat les seves deliberacions. La jornada d’avui la dedicaran a fer les últimes revisions i preparar els 12 exemplars de la sentència que hauran de lliurar en mans pròpies als acusats. Les fonts judicials semblen indicar que el text descarta el delicte de rebel·lió perquè entén que no s'ha pogut acreditar durant les 52 sessions del judici oral cap pla d'aixecament violent i públic per obtenir la independència de Catalunya.

El Tribunal Constitucional espanyol ha suspès les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya en què es defensa el dret d'autodeterminació i es reprova el rei Felip VI. Els magistrats adverteixen al president del Parlament, Roger Torrent, i a la mesa que desobeir la suspensió del tribunal pot tenir conseqüències penals.

El govern català va exigir ahir al govern espanyol “el cessament immediat de l’actual responsable de la Guàrdia Civil” a Catalunya, Pedro Garrido. L’executiu català denuncia les declaracions que va fer dimecres avalant la violència utilitzada durant el referèndum de l’1-O i amenaçant amb un “ho tornarem a fer” si les protestes independentistes pretenen “trencar l’ordre constitucional”. EL Govern de la Generalitat considera aquestes paraules com una “provocació tenint en compte el moment especialment tens que viu la relació entre Catalunya i Espanya”.

A Arles es prepara la 9a Cat’Festa, una trobada de les associacions culturals catalanes del Vallespir que tindrà lloc diumenge. El Centre Cultural Català del Vallespir acaba de denunciar que un o diversos desconeguts han arrencat cartells i lones que anunciaven l’esdeveniment. Aquestes degradacions s’han produït entre Ceret i Arles i recorden les degradacions que es van produir en els darrers anys contra la banderola a favor de la llibertat dels presos que penjava del pont de Ceret.

Aquest any 2019 és any internacional de les llengües indígenes o autòctones. Un esdeveniment que les nacions Unides van impulsar per promoure i protegir la diversitat lingüística al món. El vilatge de Cotlliure celebrarà justament les llengües demà dissabte. La Festa de les Llengües us proposa una trobada amb llengües de tots els continents. Al programa: exposicions, xerrades, tallers, música i una llarga llista d’animacions. La cita és per demà al port de Cotlliure.

Ahir es va inaugurar la nova FNAC de Perpinyà, que s’ha traslladat de Plaça Catalunya fins a les Galeries Lafayette, a la vora del Castellet. Un nou impuls per aquesta botiga de productes culturals, que en els darrers anys havia patit una baixa de la clientela. La nova FNAC es distribueix ara sobre un sol pis contra 3 en els antics locals. Uns altics locals que de moment es quedaran buits a l’espera d’ofertes concretes.

Rugbi a 15: l’USAP es desplaça avui al camp d’Aurillac. Un camp difícil pels perpinyanesos que no hi han sumat cap punt en els últims 4 partits. Malgrat les estadístiques contràries, l’USAP intentarà avui sumar la primera victòria a l’exterior de la temporada. El partit començarà a 20h.