L’informatiu del dijous 10 d’octubre del 2019

Els radars malmesos durant la crisi de les armilles grogues, encara no seran substituïts

Un centenar de persones es van agrupar ahir davant de la Prefectura de Perpinyà per reclamar el manteniment del CAPES de català, amenaçat de desaparèixer de cara al 2020. La convocatòria la va fer l'APLEC (Associació Per L'Ensenyament del Català) i va rebre el suport de sindicats d'ensenyants, associacions, elegits, professors i alumnes. Una delegació va ser rebuda a la Prefectura per reclamar que es freni la suspensió del CAPES i que s'allargui el termini d'inscripció que acaba avui mateix.

Des de l'inici del moviment de les Armilles Grogues belleu haureu vist diversos radars de velocitat, pintats o trencats a la vora de les carreteres. A principis del mes d'agost, dels 27 radars que compta Catalunya Nord, només 9 estaven en estat de funcionament. La reparació d'aquests ràdars encara hauria d'esperar segons va anunciar ahir el
Prefecte. Philippe Chopin vol esperar que "la situació social s'estabilitzi abans de donar el seu vist i plau per reinstal·lar els radars malmesos" per evitar noves degradacions.
El Prefecte relaciona directament els actes vandàlics sobre els radars amb l’alça de la mortalitat a les carreteres. Aquest any i fins al mes de setembre 24 persones han perdut la vida al volant, contra 18 l'any passat.

A Catalunya Nord seran creats 5 nous llocs d’acollida per dones víctimes de violència de gènere. A l’hivern 10 places de més seran obertes. Aquestes són algunes de les mesures presentades ahir al departament en el marc del Grenelle de les violències conjugals. Es tracten de mesures que han de facilitar l’atenció de les víctimes i facilitar també el fet de denunciar el seu agressor. En total són 17 propostes que el departament enviarà al primer ministre. Les conclusions del Grenelle de la violència masclista seran conegudes el 25 de novembre.

Vaga ahir dels treballadors de «l’Enfance Catalane», una associació que ajuda els mainatges i les persones en dificultat. Els treballadors reclamen un augment del salari i millors condicions de treball. Una delegació dels treballadors va ser rebuda ahir al Consell Departamental per fer coneixer llurs reivindicacions.

Després de la vila de Perpinyà, ara és el Soler qui s’oposa a un projecte del Departament. Us hem parlat aquí del refús de la vila de Perpinyà de construir un centre d’acollida de joves migrants a l’Hotel La Cigale. Doncs un cas semblant passa al Soler que refusa la creació d’un centre d’acolliment de joves handicapats. El Consell Departamental volia comprar una casa per installar-hi aquest centre. Però com en el cas de Perpinyà, l’ajuntament del Soler farà us del seu dret de preempció. El Departament portarà al cas davant del tribunal administratiu.

Dues entitats que agrupen ONG internacionals de defensa dels drets humans denuncien "serioses irregularitats" en el judici del procés. En un informe publicat ahir, defensen que el judici no ofereix les garanties necessàries per qualificar-lo de just. Entre els arguments, els observadors internacionals diuen que hi ha declaracions estereotipades dels cossos de seguretat que resulten poc espontànies i que s'incorporen proves d'altres procediments, violant el dret a un judici just. També critiquen que només es poguessin veure vídeos els últims dies del judici, així com la presència de Vox.

Noves tensions entre la Guàrdia civil i els Mossos d’Esquadra. Ahir la Guàrdia Civil va fer un acte a la caserna de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat ) amb motiu de la celebració de la patrona del cos armat, la Mare de Déu del Pilar. Durant l’acte el màxim responsable de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, es va felicitar per les detencions dels membres del CDR i per l'actuació del dia del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. En aquest discurs es van pronunciar paraules ofensives contra el cos dels Mossos d'Esquadra i els seus comandaments.Com a reacció, els comandaments dels Mossos d'Esquadra convidats van marxar abans que acabés l’acte.

La Regió va presentar ahir el pla "Arbres i Biodiversitat" que consistirà en plantar un arbre per cada liceà de la regió Occitanie. En total seran 231 000 arbres que haurien de ser plantats d'aquí a l'any que ve. Agnès Langevine, vicepresidenta encarregada de la transició ecològica, va posar l'accent sobre la necessitat de plantar espècies locals. Els estudiants escolliran una varietat d'arbre i el lloc a on el volen plantar en una zona propera a llur liceu. Langevine també va assegurar que, a més de plantar arbres, la regió també es mostra favorable en deixar de tallar-ne, en particular en els projectes d'urbanització.