L’informatiu del dimecres 09 d’octubre del 2019

Manifestació aquesta tarda a favor del CAPES de català

Carles Puigdemont va rebre ahir la visita de quatre batlles nord-catalans. Jean-Paul Billès de Pesillà de la Ribera, Andreu Bordanell de Morellàs, Claude Ferrer de Prats de Molló i Christian Vila d'Oms van fer el desplaçament, en mostra de solidaritat amb el
President exiliat a Bèlgica. Els elegits anaven acompanyats del director de la Casa de la Generalitat, Josep Puigbert. Van parlar amb Puigdemont de les mobilitzacions organitzades a Catalunya Nord per reclamar l'alliberament dels presos i el dret a l'autodeterminació.

Les hores passen i el CAPES de català segueix essent suspès per la sessió del 2020.
Demà dijous acabarà el termini per les inscripcions als concursos de l’ensenyament i de moment, si res no canvia, ningú no es podrà apuntar a la formació per ser professor de català de secundària. Des del moment en què es va coneixer la notícia es van mobilitzar associacions, sindicats i polítics. L’APLEC, l’Associació per l’ensenyament del català acaba de publicar una carta oberta a Emmanuel Macron per provar de frenar aquesta suspenció. Avui la reivindicació per salvar el CAPES de català sortirà al carrer amb una manifestació. Una manifestació tindrà lloc avui manifestació a les 17.30 davant de la Prefectura de Perpinyà.

Una cinquantena de Joves Agricultors van manifestar ahir davant la Direcció departamental dels territoris i del mar a Perpinyà. Els agricultors van buidar un remolc de fems davant de l'edifici per protestar contra els atacs continus fets a la professió. Protestaven particularment contra la concurrència de les importacions estrangeres.
Ahir també van manifestar uns 500 jubilats per demanar una alça de les pensions. Fins a 7 sindicats i associacions cridaven a manifestar. Els jubilats reclamaven transports gratuits, que les pensions igualin el Smic i que es contracti més personal a les cases de jubilats.

Altra manifestació, la dels treballadors dels impostos. Ahir eren els centres de Cabestany i un de Perpinyà qui van fer vaga. Una 60a d’agents es van concentrar davant del Tresor Públic de Cabestany en presència de diversos elegits del municipi. Aquesta vaga itinerant seguirà demà a Ribesaltes per protestar contra el tancament de diversos centres de finances públiques i la retallada de llocs de treball al departament.

La Fiscalia del Tribunal Suprem espanyol ha demanat que s’allargui la presó preventiva de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, en el cas que la sentència del judici no es dicti abans de dimecres de la setmana que ve.

Ahir encara els magistrats del tribunal Suprem es van reunir per cercar la unanimitat en la sentència del judici. L’objectiu per ells és evitar mostrar discrepàncies en la condemna de rebel·lió, per evitar una possible impugnació de la sentència.

El Ministeri de l'Interior espanyol ha començat a desplaçar agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil a Catalunya, a l’espera de la sentència de l'1-O, prevista entre finals de setmana i principis de la que ve.

Torna la censura a la premsa catalana. Des d'ahir i durant tot el període electoral, els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals tindran prohibit utilitzar termes com "presos polítics", "exili" o "Consell de la República". Ho ha decidit la Junta Electoral
Provincial que considera que aquests termes vulneren el principi de pluralisme polític. Aquesta prohibició s'aplicarà durant tot el període electoral, és a dir, fins al 10 de novembre.

Avui es celebra la Diada del País Valencià, que enguany arriba en un context de tensions enstre els socis de govern d’esquerres. El País Valencià necessita finançament i infrastructures com el corredor mediterrani. I també que es pagui el deute històric.

Les regions insulars de les Illes Balears, Còrsega, Sardenya i Gozo van signar ahir, des de Brussel·les, una declaració per exigir mesures per a pal·liar els efectes que origina el fet de ser territoris insulars del mediterràni. Les prinicpals inquietuds d’aquests territoris concerneixen els problemes de connexió en el continent, o com garantir que la pressió humana i turística sigui compatible amb la protecció d’un territori fràgil.