L’informatiu del dimarts 08 d’octubre del 2019

El futur de les estacions d’esquí de Catalunya Nord passa per proposar activitats tot l’any

Quin futur per les estacions d’esquí del Pirineu nord-català? Ahir es va presentar oficialment el Sindicat Mixt de les estacions de muntanya. El Consell departamental desbloquejarà 30 milions d’€ d’aquí a l’any 2023 per donar un nou impuls a les estacions d’esquí. L’objectiu és que les estacions funcionin tot l’any i que treballin conjuntament perquè siguin complementàries. Una primera fase consistirà a fer un àmpli diagnòstic de les instal·lacions i de l’economia de cada estació. Ahir el conjunt d’elegits del departament es van mostrar favorables a la iniciativa. Però els elegits de dretes es van abstenir a la votació perquè, de moment, no tenen cap representant a la mesa d’aquest sindicat. El Consell Departamental també va votar una ajuda de 34 000€ pel projecte de reobertura de l’estació del Puigmal.

Als Aspres el castell de Castellnou ja porta dos anys tancat al públic per raons de seguretat. El departament el va comprar per 1€ al mes de juny passat. Ahir el Consell Departamental va signar un conveni amb la Fundació del patrimoni per avançar en el projecte de renovació. Unes obres valorades en més de 3 milions d’€. El departament vol presentar candidatura a la Missió Bern 2020 de salvaguarda del patrimoni per aconseguir part d’aquest finançament.

Moltes manifestacions previstes avui a Perpinyà. Els pagesos es mobilitzen contra les importacions estrangres i contra les prohibicions municipals dels pestícides. La FDSEA (Federació Nacional dels sindicats de pagesos) i els Joves Agricultors convoquen aquesta manifestació que podria portar fortes pertorbacions de circulació prop de l’avinguda Joffre de Perpinyà, davant la Direcció Departamental dels territoris i del Mar.


Els agents de les finances públiques no afluixen el moviment, i avui seguiran protestant contra el tancament de diversos centres del trésor Públic i contra la retallada de llocs de treball. Avui es mobilitzen els treballadors dels centres de l’avinguda de la Costa Vermella a Perpinyà, i els de Cabestany. La intersindical ha anunciat una marxa entre aquests dos centres, per tant es preveuen pertorbacions de circulació a finals de matí al sector del Mas Guerido.

També es mobilitzaran avui els jubilats. Sortiran al carrer contra el projecte de reforma de les jubilacions i per defensar llur nivell de poder adquisitiu. Una manifestació ha estat convocada a 10h a l’estació de trens de Perpinyà que acabarà al centre vila de Perpinyà.

Mobilització també del personal de salut, en particular pels treballadors de les EHPAD. Reclamen més mitjants, tant humans com financers.

Eleccions municipals: als Banys d’Arles, s’ha presentat la candidatura de Maria Costa per les eleccions municipals dels 15 i 22 de març del 2020. La qui va ser directora dels afers culturals de la vila de Perpinyà torna als seus origens Vallespirencs i encapçala la llista «Els Banys, Font de Futur».

El Parlament de Catalunya va rebutjar ahir la moció de censura contra el President Quim Torra per 40 vots a favor (els de Ciutadans i el PP), 17 abstencions (del PSC), i 76 vots en contra de la resta de diputats.

A principis del segle 17 més de 300 dones van ser executades a Catalunya, acusades de bruixeria. Entre els anys 1618 i 1622 es va produir una gran caça de bruixes a casa nostra. El vilatge de Sant Andreu de Sureda vos proposa tornar avui sobre aquesta gran persecució amb una conferència de l’historiador Robert Vinas. La xerrada començarà a 18h a l’ajuntament de Sant Andreu de Sureda.