L’informatiu del dilluns 07 d’octubre del 2019

Avui comencen les obres de rehabilitació de la carretera 116 a Vilafranca de Conflent

Detenció de 2 armilles grogues aquest cap de setmana a Perpinyà. Durant la nit de dissabte a diumenge la policia els va arrestar per haver, suposadament, llençat objectes sobre les votures de policies. Un dels agents de les forces de l'ordre va ser ferit a la mà durant la intervenció.

Avui comencen les obres de rehabilitació de la nacional 116 pel risc d’esfondrament d’una part de la carretera, a sota de Vilafranca de Conflent. Ja fa unes setmanes que la circulació és alternada en aquest sector. Serà a partir de la setmana vinent que el trànsit serà més impactat. La RN 116 serà tallada de nit durant la setmana, entre les 22h i les 6h del matí. En canvi d’aquí 15 dies la circulació serà totalment prohibida. Del dilluns 21 fins al dissabte 26, per la primera setmana de vacances de Tots sants, una desviació serà oberta pels vilatges de Codalet, Taurinyà i Cornellà de Confelnt, és a dir una volta d’una vintena de quilòmetres. Després la circulació tornarà a ser oberta, de forma alternada fins a finals de novembre.

Eleccions Municipals:

Ahir el vilatge de Montboló, al Vallespir, votava en unes eleccions municipals parcials que van ser convocades arran de la mort de la batllesa Christine Naveau. Els habitants van votar per Hervé Colas per ser conseller municipal. A partir d’ara els elegits tenen 15 dies per reunir-se i elegit el proper batlle del municipi.

A Pia, el conseller municipal d’oposició, René Martinez ha presentat la seua candidatura. El qui és també conseller departamental lidera la llista «Agir pour Pià», una llista sense etiqueta.

A Ribesaltes, Joel Diago també s’apunta a la cursa de les municipals. Diago es presenta de nou després de la seua candidatura a l’elecció del 2014.

La intersindical de jubilats dels Pirineus Orientals convoca una manifestació per demà a Perpinyà per reclamar un augment de les pensions. La manifestació sortirà demà a 10h de matí des de l’estació de trens de Perpinyà i acabarà davant la Prefectura. Els jubilats nord-catalans també se solidaritzen amb altres lluites i demanaran també la reobertura de la línia SNCF entre Perpinyà i Vilafranca, el restabliment del servei públic de proximitat i els transports gratuits.

Aquest dilluns el Parlament de Catalunya debat la moció de censura que Ciutadans ha presentat contra el president de la Generalitat, Quim Torra. Aqueixa moció de censura no té cap opció de tirar endavant, ja que és necessària la majoria absoluta, i Ciutadans només ha pogut garantir el suport del PPC, les dues formacions només sumarien 40 vots dels 68 necessaris.

I seguim parlant de Ciutadans perquè ahir Ines Arrimadas, diputada i portaveu al Congrés per Ciutadans va ser xiulada quan es va presentar al balcó de la seu del districte de les Corts a Barcelona que celebrava la festa major. La xiulada es va produir durant la diada
castellera i va ser seguida de càntics de ‘llibertat presos polítics’ per part dels mateixos castellers i del públic assistent.

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, pensa que les detencios de membres dels CDR són un primer pas cap a la il·legalització dels partits independentistes. Segons Mas, la repressió de l'estat espanyol contra l'independentisme segueix l'estratègia que l'estat espanyol va aplicar al país basc i que va acabar amb la prohibició de partits polítics.
Qui reclama la il·legalització d'aquests partits és VOX. El partit d'extrema dreta reclamar que s'il·legalitzin els partits independentistes, que se suspengui l'autonomia a Catalunya i que el president Quim Torra sigui detingut.

A Sabadell s'ha fet aquest diumenge una consulta popular per escollir entre monarquia o república. L'opció republicanaes va imposar amb el 98,18% dels vots. Hi van participar 6.269 persones. L'opció de la monarquia va rebre un suport del 1,15%.

El Teatre de l’Estany de Sant Esteve proposa avui una conferència sobre «Catalunya des del 1700 fins avui». Serà animada per Iu Escape, professor d’història i geografia i cronista de Ràdio Arrels. La conferència tractarà del funcionament polític i legislatiu de Catalunya al llarg de la història, fins a tractar del moviment independentista actual.
La conferència al Teatre de l’Estany de Sant Esteve començarà avui a 18h30.

Rugbi a 15: victòria per l'USAP aquest diumenge a AImé Giral. Perpinyà s'ha imposat per 48 a 10 contra Soyaux-Angoulême amb un total de 7 assajos marcats. Ara l'USAP passa a ser 5e classificat i es prepara pel pròxim partit de divendres a 20h contra Aurillac.