Dimecres 02 d’octubre, es va convocar una roda de premsa intersindical per demanar la reobertura immediata del CAPES de Català

Nina Castellarnau Professora de català de col·legi i membre del sindicat sud education explica la situació

Al mes de setembre, el ministeri d’educació francès va anunciar la suspensió del CAPES (certificat d’aptitud al professorat de l’ensenyament de secundari).

Abans d'ahir, en una roda de premsa, els professors de secundari es van mobilitzar per demanar-ne la reobertura immediata. Es van reunir representants dels sindicats CGT Education, Sud Education, SNES-FSU (Syndicat National des Enseignements de Second Degré) i l’APLEC (Associació per a l’ensenyament del català).
Els arguments que l’estat avança per la suspensió del CAPES no són justificats pels representants sindicals que reclamen una afectació de tots els professors de català a tots els establiments, col·legis i liceus, del departament.
Actualment, una desena d’establiments no proposa cursos de català, ni com a opció, ni en filera bilingüe. Segons la Nina Castellarnau, això significa que falten professors de català pel secundari.
L’altra preocupació pels representants sindicals és que per la reentrada 2019, un cert nombre d’estudiants s’ha matriculat a l’IFCT (Institut Franco-Català Transfronterer) per seguir el màster MEEF (Métiers de l'Enseignement, de l'Éducation et de la Formation), màster que té com a objectiu preparar els estudiants per a passar el concurs de professor.
Cal afegir que el ministeri d’educació no ha donat cap informació de cara a una possible reobertura futura del CAPES.
El rectorat encara és a temps d’obrir places pel CAPES de català 2020, però només queden 15 dies abans que la suspensió sigui definitiva.
Segons Nina Castellarnau, l’ensenyament és un dels vectors més importants de la transmissió de la llengua i de la cultura catalanes.

S’espera una amplificació de les mobilitzacions si no hi ha resposta del rectorat en les properes setmanes.