L’informatiu del divendres 04 d’octubre del 2019

Manifestació a favor de la creació d’un centre d’acollida de joves migrants

| Collectif Sans Papiers 66

Una 50a de persones van manifestar ahir davant l’ajuntament de Perpinyà per protestar contra el projecte de l’ajuntament de convertir l’antic hotel La Cigale en comissaria de Policia. Els manifestants, membres del comitè de solidaritat amb els sense papers reclamen que aquest hotel es converteixi en un centre d’acollida de joves migrants, un projecte que impulsa el departament però que rep el rebuig de la vila de Perpinyà.

Una altra opció per aquest antic hotel de La Cigale seria de construir-hi una Casa Medical. Aquest és el projecte que defensa el candidat a les municipals de Perpinyà Romain Grau.
Així ho anuncia Jordi Vera, en una carta oberta destinada a la població el barri de Sant Jaume. El President de Oui au Pays Catalan, anuncia que serà candidat a la llista de Romain Grau i es presenta com a portaveu dels habitants de Sant Jaume en aqueixa candidatura.

Continua la vaga itinerant als centres de finances públiques del departament. Ahir va ser al torn del Tresor Públic d’Arles de mobilitzar-se. 100% dels treballadors van deixar de treballar ahir i van rebre el suport de diversos batlles del Vallespir. Els sindicats CGT, Solidaires i FO protesten contre el tancament de diversos centres de finances i la retallada de llocs de treball. Les properes mobilitzacions es faran dilluns a Argelers i a Ceret.

Avui comença la Festa de la ciència al vilatge del Soler. Fins el 13 d’octubre s’organitzaran tallers, conferències, visites i exposicions. Al programa avui hi tenim l’Operació dels Investigadors a l’Escola. Es tracta de fer arribar la ciència als alumnes d’una manera diferent. A l’escola i el col·legi de la Bressola del Soler avui hi vindrà la Núria Salan Ballesteros. És química i professora de la Universitat Politècnica de Catalunya i Presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, la filial tecnica de l’Institut d’Estudis Catalans.

D’altra banda el consell municipal del Soler acaba de declarar l’estat d’urgència climàtica. Amb aquesta mesura el vilatge es compromet en informar regularment els habitants de les mesures que es poden prendre per prevenir el canvi climàtic i protegir el mediambient. També servirà per demanar al govern frances de desbloquejar el finançament necessari per poder tirar endavant les infraestructures necessàries per a la transició cap a un funcionament més sostenible. La moció aposta per crear un consell local pel clima que treballarà per fer avançar aquestes questions.

El jove de 18 anys, autor de l'assassinat de la jove Prescillia a Estagell, va comparèixer davant d'un jutge ahir. El Procurador de la República va confirmar que el detingut va confessar ser l'autor de l'assassinat, sense poder explicar els motius del seu gest. El jove ha estat posat en examen per homicidi, agressió sexual i violació sobre persona vulnerable, sota l'amenaça d'una arma. L'agressor és actualment en presó provisional, a l'espera de ser sotmès a uns exàmens psiquiàtrics i psicològics.

A Sallagosa s'ha confirmat la pista de l'infanticidi seguit d'un suicidi en l'afer de la mort d'un pare i la seua filla de 8 anys. Tots dos han mort asfíxiats per haver respirat monòxid de carboni que provenia un radiador. El Procurador de la República també parla d'un intent d'infanticidi sobre el germà bessó de la filla. EL mainatge va ser retrobat viu pero en estat de xoc, i segueix hospitalitzat a Montpeller.

La Gendarmeria investiga la desaparició d’una adolescent de 15 anys. Es diu Julia i és escolaritzada a Ceret. Va ser vista per darrer cop dimecres a prop de l’estació d’autobusos de Perpinyà. La Julia mesura 1m60, és morena, té ulls blaus. La gendarmeria alerta que la jove podria voler viatjar fins a Montpeller.

Nou víctimes de la violència policial de l’1-O han presentat una querella per un crim de lesa humanitat contra els màxims responsables policíacs i ministerials espanyols del dispositiu que va voler impedir el referèndum a Catalunya. A més d’aquests ferits de l’1-O, entre els querellants també hi ha diverses associacions que han registrat la denúncia al jutjat d’instrucció de l’Audiència espanyola i ho han notificat a la fiscalia del Tribunal Penal Internacional de l’Haia.

L'Advocacia General de l'Estat espanyol exigeix al govern valencià que es comuniqui en castellà quan s'adreça oficialment als governs català i balear. La questió haurà de passar davant del Tribunal Suprem espanyol. Fins ara els governs català, valencià i balear es relacionaven amb normalitat sense necessitat de cap traducció perquè la llengua és comuna. La Generalitat Valenciana ha respost a l'Advocacia de l'Estat que no té sentit comunicar-se en castellà amb les administracions catalana i balear ja que comparteixen una llengua comuna.

Futbol, ahir es va fer el sorteig per la 5a volta de la copa de frança de futbol.
Sant Esteve afrontarà Beziers, un equip que juga 3 divisions per damunt dels del Riberal. Dos equips que s’afronten també als tribunals. Sant Esteve ha denunciat l’equip reserva de Beziers per un afer de llicències fraudulentes. Així doncs la tensió podria ser forta sobre el terreny de joc. El sorteig també va afrontar Canet a Castanet i El FC Alberes/Argelers a Castres.