L’informatiu del dijous 03 d’octubre del 2019

El futur d’un edifici crea tensions: el Consell Departamental en vol fer un centre d’acollida per joves estrangers i l’ajuntament de Perpinyà una comissaria

| Captura GS

Els sindicats de professors CGT Education, Sud Education i el SNES-FSU reclamen la reobertura immediata del Certificat d’Aptituds al Professorat de l’Ensenyament al Català, és a dir el CAPES, per l’any 2020. Amenaçat de desaparèixer, el CAPES de català és una real necessitat pel territori, segons els sindicats. Alerten que avui encara hi ha una desena d’establiments a Catalunya Nord que no tenen professor de català.

I tots els professors del departament són cridats avui per una concentració davant la Inspecció Acadèmica. Es tracta d’una mobilització d’homenatge a la directora d’una escola del departament de la Sena Saint-Denis que es va suïcidar el passat 23 de setembre.
La professora va deixar una carta en la qual explicava el seu esgotament professional davant la càrrega de treball que recau sobre les espatlles d’una directora d’establiment. Els sindicats denuncien l’abandonament dels professors per part de l’administració i demanen millors condicions de treball.

Diada d’acció dels jubilats avui a la regió. El sindicat CFDT dels Pirineus Orientals ha anunciat la seua participació en una mobilització a favor del manteniment del nivell de poder adquisitiu dels jubilats, avui a Carcassona.

A Perpinyà l’antic hotel de La Cigale segueix creant tensions entre la municipalitat i el Consell departamental. El departament volia crear un centre d’acolliment per joves estrangers. Però la vila de Perpinyà no en vol sentir a parlar i aposta per construir-hi una comissaria de policia. Avui una manifestació ha estat convocada davant l’ajuntament per protestar contra el projecte de l’equip municipal.

Un TGV va ser bloquejat ahir durant més de 4 hores a Toluges per un problema de tall elèctric. Finalment, al cap d’una llarga espera, el tren va tornar a fuincionar i els viatgers van arribar fiuns a l’estació de Perpinyà. Allà van poder canviar de tren per continuar llur viatge.

Per segon dijous consecutiu el Comitè de Solidaritat Catalana convoca avui una concentració al peu del Castellet en solidaritat amb els presos i exiliats. L’acte comptarà amb la participació de l’historiador Joan Villanove i del cantautor Pere Figueres. Le cita és avui a 18h30 al peu del Castellet.

Avui fa 700 dies que Oriol Junqueras està tancat a la presó per haver impulsat el referèndum d’independència del 2017. A pocs dies de coneixer la sentència del judici, el President d’Esauerra Republicana, reclama "mantenir el cap fred" els pròxims dies davant l'intent "desesperat" de l'Estat de "vincular l'independentisme i la violència". Junqueras preveu que la sentència sigui només "la punta de l'iceberg" i que "cal preparar-se per a una època intensa de repressió".

Alfred Bosch, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, va ser rebut ahir a París, per una delegació de senadors, que fa uns mesos van firmar un manifest pel ‘respecte dels drets i llibertats fonamentals a Catalunya’.
Entre ells hi havia el senador de Catalunya Nord, François Calvet que ha insistit en la necessitat que el govern espanyol s’avingui a dialogar amb el govern de Catalunya. Calvet també explica que esperen que la Unió Europea intervingui en aquest sentit.

Un informe del Comitè d'Afers Legals i Drets Humans del Consell d'Europa mostra "preocupació pel creixent nombre de polítics locals, regionals i nacionals jutjats per declaracions fetes en l'exercici del seu mandat, sobretot a Espanya i Turquia". El document afirma que la llibertat d'expressió dels polítics en aquests dos països ha estat
presumptament violada en diversos casos d'alt nivell.

El Tribunal Constitucional espanyol ha declarat inconstitucional la comissió d'investigació sobre la monarquia que va crear el Parlament de Catalunya el mes de març. La comisisó va ser aprovada amb els vots de JxCat, ERC, els comuns i la CUP. L'objectiu de la comissió era investigar suposades activitats delictives o irregulars vinculades a la Casa Reial".

La Junta Electoral Central de l'estat espanyol reclama al president de la Generalitat, Quim Torra, que es treguin els llaços grocs i les banderes estelades dels edificis públics. La Junta ha deixat a Quin Torra fins demà a 15h per executar la seua demanda.

La casa de la Generalitat de Perpinyà organitza avui una taula rodona sobre el tema de la retirada i l’exili. S’hi presentarà el llibre de Pilar Francès «Quan calmin els mals vents, tornaré» inspirat d’una història real. L’autora debatrà amb Salomó Marquès, professor emèrit d’Història de l’Educació de la Universitat de Girona i Miquel Serrano, conservador del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera. L’acte començarà a les 18h30 a la Casa de la Generalitat de Perpinyà.

Kilian Jornet, el corredor de muntanya català, podria començar la pujada fins al cim de l’Everest avui mateix. Jornet es troba al camp 1 de l’Everest però les condicions meteorològiques són particularment dolentes aquests dies i la majoria de les expedicions s’han vist obligades a renunciar. Ara només queden 4 alpinistes amb permís d'ascensió. Kilian Jornet és el més ben posicionat per fer l’ascensió que podria tenir lloc avui mateix.
Jornet intentaria fer el cim des del camp base a 5.140 m.