L’informatiu del dimecres 02 d’octubre del 2019

Nou logo per la promoció turística de Catalunya Nord

Ahir la presidenta del Consell Departamental, Hermeline Malherbe, i el director de l’agència de desenvolupament turístic, Remy Vernier, van presentar el balanç turístic de l’estiu 2019. Enguany s’ha notat un 2% menys de freqüentació en comparació amb l’estiu 2018. Aquesta baixa segueix una tendència general que trobem a totes les regions mediterrànies de l’Estat Francès. Aquest dimarts també es va presentar el nou logo de promoció turística de Catalunya Nord. Un logo amb un nom enigmàtic i llarg: «La quatrième dimension, Pyrénées Méditerranée en Pays Catalan». «La quatrième dimension» fa referència a les 4 estacions de l’any, els 4 espais (mar, muntanya, camp i ciutat) i les 4 barres catalanes.

El Comitè de Solidaritat Catalana d'aquí Catalunya Nord, va viatjar ahir a Brusel·les, per visitar Carles Puigdemont a la delegació de la Generalitat de Catalunya. Els membres del comitè van entregar els catàlegs de les "55 URNES per la llibertat" al president a l'exili, en
presència dels consellers també exiliats, Meritxell Serret, Toni Comin, Lluis Puig i Clara Ponsatí. L'acte ha estat seguit per una concentració davant del Parlament Europeu per recordar que 2 milions de votats catalans no hi són representats.

A Girona, uns tres-cents treballadors de la Generalitat es van concentrar davant la Delegació del govern català, convocats per l’ANC en Defensa de les Institucions Catalanes. En aquesta manifestació es va agrair el paper que els nord-catalans van
tenir per fer possible que les urnes de l’1-O arribessin als col·legis electorals el dia del referèndum. Es va llegir un article de Vilaweb titulat ‘Els 150 catalans del nord que van fer possible el referèndum‘, en el qual es deia que sense Catalunya Nord, l’1-O no hauria existit.

Ahir va ser un dia de moltes manifestacions per commemorar els dos anys del referèndum d'independència de Catalunya. La manifestació de Barcelona va ser la més nombrosa.

A Girona, es va fer una marxa de torxes a la qual van participar més de sis mil persones. També es van veure mobilitzacions importants a Lleida i Tarragona, així com en moltes viles i vilatges del principat.

L’acte que va tancar aquesta jornada de manifestacions es va fer al vespre davant de la presó de Lledoners. Unes 2.000 persones, segons la Policia Local i els Mossos d'Esquadra, es van reunir a l'esplanada de Lledoners per fer una crida a la unitat i a la no-violència per assolir la independència. Durant l’acte, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, va dir que "la independència arribarà quan tinguem un govern disposat i un poble que compensi el que no es pot fer des de les institucions".

A Sallagosa segueix la investigació de la mort d’un pare i la seua filla de 8 anys en un apartament. Tots dos haurien mort per asfíxia al monòxid de carboni. Es el resultat de l’autòpsia realitzada ahir. De moment la pista privilegiada segueix essent la de l’infanticidi seguit d’un suïcidi.

La policia ha arrestat 4 persones en relació amb el robatori del local de la penya usapista «Els sang i or amb l'USAP». Fa tot just un mes, a Torrelles, uns individus van robar i incendiar aquest local. Les destrosses es van avaluar en uns 10 000€. Una part del material robat ha estat restituït a la penya usapista. La investigació continua per i els detinguts han estat plaçats en guàrdia a vista.

Eleccions municipals: a Perpinyà, la socialista Ségolène Neuville ha descartat presentar-se a la vila de Perpinyà per motius personals. Neuville hauria apostat per donar el seu suport a la candidatura a Agnès Langevine per conduir una llista d’unió d’esquerres. El Partit Socialista de moment no ha decidit oficialment si presentarà candidatura a Perpinyà.

A Arles, el batlle René Bantoure ha anunciat que no es tornarà a presentar. Bantoure posarà fi al seu segon mandat a la municipalitat d’Arles.

Aquesta tarda a 18h es presentarà al públic la nova edició del Llibre dels Fets del rei Jaume I, en versió francesa a la colecció « Livre de Poche ». Es tot un reconeixement per aquesta obra que ha estat traduïda per l’historiador Robert Vinas. El Llibre dels Fets del rei Jaume I en format «livre de poche» serà presentat avui a 18h a la sala de les llibertats de Perpinyà. L’acte és organitzat per Omnium Cultural Catalunya Nord.