L’informatiu del dimarts 01 d’octubre del 2019

La carretera 116 serà tallada a Vilafranca del Conflent del 21 al 26 d’octubre

A Sallagosa la gendarmeria segueix investigant la mort d’un pare i la seua filla de 8 anys, diumenge a la nit, en una residència del municipi. Segons el ministeri públic de Perpinyà, la investigació apunta cap a un infanticidi seguit d’un suïcidi. El germà bessó de la nina va ser trobat sa i estalvi a l’apartament, va ser hospitalitzat en estat de xoc.

Ja es coneix el calendari de les obres de rehabilitació de la carretera 116. La Prefectura acaba d'anunciar que els treballs començaran dilluns vinent, dia 7 d'octubre, i que haurien de durar unes 7 setmanes, fins al 22 de novembre. La 116 haurà de ser tallada totalment a la circulació durant la primera setmana de les vacances de Tot Sants, és a dir del 21 al 26 d'octubre. La circulació serà desviada en direcció a l'Auda pels camions. Les votures, en canvi hauran de fer una volta de 21 km pels vilatges de Codalet, Taurinyà, Fillols i Cornellà de Conflent.

Continua la vaga itinerant als centres de finances públiques de Catalunya Nord. Els treballadors segueixen protestant contra el tancament de diversos centres del Trésor Públic i contra la retallada de llocs de treball. Avui seran els treballadors de Sant Llorenç de la Salanca qui prendran el relleu i bloquejaran el centre de finances.

El vilatge de Puigvalador tornarà a tenir estació d’esquí. Després de dos anys de tancament, per culpa d’importants problemes financers, un antic batlle del vilatge vol rellençar l’activitat. Es tracta de Julien Sabarthès que preveu invertir prop de 600 000€ per un projecte sobre quatre temporades. Les obres per rahabilitar l’estació començaran aviat. L’estació hauria d’estar en funcionament a finals de novembre. El contracte per reprendre l’estació de Puigvalador serà signat avui mateix.

Avui fa dos anys de la celebració del referèndum d’independència a Catalunya. Durant el dia el país viurà moltes manifestacions i actes commemoratius. L’Assemblea Nacional Catalana ha convocat una manifestació a les 19.00 h a la plaça de Catalunya de Barcelona. Més tard, a partir de 20.30 hl’ANC també organitza quatre marxes de torxes fins a la presó dels Lledoners en solidaritat amb els presos polítics.

Ahir ja es va viure una primera mobilització, més aviat insolita. Els col·lectius Artistes de la República, l’ANC, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i Òmnium Cultural van il·luminar 131 agulles del massís de Montserrat. Aquest acte anomenat «Llum i LLibertat» es va fer en homenatge als 131 presidents que ha tingut la Generalitat i a favolr de la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.

Fa dos anys l’alegria i l’emoció dels votants de l’1d’octubre va ser castigada amb violència pels 12.000 agents policials que l’estat espanyol va deslegar a Catalunya. Des de llavors, diversos jutjats de Catalunya investiguen denúncies de lesionats per les càrregues policials. En total es calcula que prop de 120 policies o Guardia civils han estat imputats per violències fins ara.

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van publicar ahir un article conjunt en el qual encoratgen la gent a tornar a sortir al carrer de forma pacífica. El text titulat "La llavor de la llibertat" també denuncia que l'única violència que ha viscut Catalunya des del 2017 és la de l'Estat espanyol. Jordi Sànchez i Jordi Cuixart porten més de 700 dies tancats a la presó.

Ciutadans ha presentat una moció de censura contra el president de la Generalitat. La moció es basa en una presumpta relació entre Quim Torra i els detinguts de l'operació Judes, acusats de terrorisme. La moció es debatrà la setmana vinent al Parlament de Catalunya.

Els representants electes d’Amer, el vilatge de Carles Puigdemont, han constituit el Consell Local per la República d’Amer i s'han declarat ‘territori lliure i sobirà’. En la declaració, es diu que el consell serà ‘l’única institució lliure i no sotmesa als poders de l’estat espanyol’ i que ‘només reconeixerà el Consell per la República com a institució lliure i sobirana de la República Catalana fins a assolir la independència efectiva de Catalunya’.

La Intersindical-CSC Intersindical Alternativa de Catalunya han registrat dos preavisos de vaga general a Catalunya per l’11 d’octubre. El sindicat avança arguments laborals, però queda clar que la convocatòria coincideix amb el calendari anunciat per la publicació de la sentència del Tribunal Suprem espanyol sobre el judici contra el procés.