L’informatiu del dilluns 30 de setembre del 2019

L’USAP juga (i perd) a Rouen, pocs dies desés de l’incendi d’una fàbrica química

S’apropa la data de les eleccions municipals i cada cop es declaren més candidats. A Sant Llorenç de la Salanca el batlle Alain Got ha anunciat ser candidat a la seua pròpia reelecció. Got va ser elegit batlle l’any 2014 i desitja ara liderar un segon mandat. Qui vol allargar el seu mandat és també el batlle de Sant Feliu d’Avall, Roger Garrido. Va ser escollit batlle el maig del 2018 després de la mort de Robert Taillant i es presenta a les eleccions per un segon mandat.

Després de la derrota de l'USAP, divendres, per 12 a 10 a Rouen, la polèmica segueix sobre si s'havia de jugar aquest partit. El dia abans s'incendiava una fàbrica classificada Seveso a Rouen. L'USAP preferia ajornar el partit davant d'un eventual risc tòxic. Finalment la Lliga Nacional de Rugbi va autoritzar el MATX amb l'argument que l'estadi no se situava en el perímetre de seguretat i que no estava tocat pel fum que encara s'escapava de la fàbrica. Finalment el matx es va jugar i l'USAP va perdre contra un equip que tot just descobreix l'alt nivell. Un cop dur pels Perpinyanesos que són 8ns de ProD2.

Ahir a Vinça s’hi celebrava el Festi Conflent, una iniciativa per promoure els productes de la comarca. Al marge d’aquestes activitats es va presentar l'associació "Pilier de Cathedrales" formades per jugadors de rugby internacionals. Hi eren presents grans noms com: Imbernom, Dospital, Ondars, Mas, Benesis i molts altres. Un bon exemple és Jean Pierre Garuet elegit dos cops millor pilar del mon. « Piliers de Cathédrale » posen a la venda un vi mil·lesimat especial. Els beneficis serviran a ajudar jugadors lesionats amb dificultats en la vida...

Un pare i la seua filla de 8 anys van ser trobats morts ahir a Sallagosa, a la Cerdanya. Els primers elements de la investigació apunten cap a una mort violenta. Els cossos van ser descoberts en un apartament d’una residència d’allotjaments socials. La gendarmeria de Sallagosa s’ha fet càrrec de la investigació.

Dos altres cossos van ser trobats ahir aCatalunya Nord. Al Soler la gendarmeria va ser alertada després de la descoberta del cos d’una dona. La víctima d’uns 40 anys va ser trobada morta al seu llit. Les causes de la mort són encara desconegudes. El segon cas es va produir a Fenollet, al Fenolledès. Un boletaire va trobar un cadàver, en estat avançat de descomposició. Una autòpsia serà realitzada aquests dies per identificar la víctima i les causes de la mort.

El President del Govern Espanyol, Pedro Sánchez, ha amenaçat en tornar a aplicar l'article 155 a Catalunya. Va dir que el govern espanyol no dubtarà a respondre per garantir la convivència i la integritat territorial si l'independentisme torna a trencar l'Estatut i posa en risc l'autogovern de Catalunya.

El president del govern espanyol en funcions ha tornat a interpel·lar el govern de la Generalitat perquè condemni l'ús de la violència. Pedro Sannchez ha criticat JxCat i ERC per "no haver condemnat la violència", arran dels empresonaments de l'operació Judes.

En resposta a aquestes acusacions, el president de la Generalitat va respondre ahir que no pot condemnar una violència que no existeix. I que la sola violència que s’ha vist a Catalunya és la de l'1 d'octubre per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola.
Aquestes declaracions, Quim Torra, les va fer durant un acte de Junts per Catalunya a les portes de la presó de Lledoners per anunciar que els presos Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn formaran part de la llista de Junts per Catalunya a les eleccions generals del 10 de novembre.

En aquestes eleccions generals també hi participarà la CUP. El consell polític extraordinari de la formació anticapitalista va decidir que ‘per primera vegada en la història, l’esquerra independentista i la CUP es presentaran a les eleccions espanyoles’. Una decisió que s'ha
pres per defensar l’autodeterminació, exigir l’amnistia dels represaliats i la conquesta de drets. La CUP ha justificat aquesta decisió pel context excepcional del moment, un context de repressió i de criminalització de l’independentisme.

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha denunciat la presència d'un grup de militars espanyols armats passejant pel municipi. La imatge ha fet polèmica, militars comprant en un supermercat o bevent cervesa en un bar amb metralletes a mà. L'exèrcit ha confirmat que es tracten de militars de la Legió que tornaven d'un desplegament al nord de França i van fer una parada a Vilafranca del Penedès. La presència d'aquests militars ha aixecat fortes crítiques. L'exèrcit espanyol ha obert una investigació.

Rugbi a 15: l’USAP va perdre divendres a Rouen per 12 a 10. Els catalans intentaran aixecar el cap diumenge vinent a Aimé Giral contra l’equip d’Angouleme.

En futbol, 3 clubs nord-catalans encara segueixen vius a la competició de la Copa de França. Canet, Sant Esteve i Argelers s’han classificat aquest cap de setmana per la 5a volta de la competició.