L’informatiu del divendres 27 de setembre del 2019

Els treballadors dels impostos continuen mobilitzats

 

 

Ahir va ser una nova jornada de manifestacions dels treballadors dels centres de finances de Catalunya Nord. Després del Trésor Públic d’Elna, ahir va ser el torn dels centres de finances d’Illa i Millars que van fer vaga. Protestaven contra el tancament de diverses oficines i la supressió de llocs de treball. S’esperen noves mobilitzacions de cara a la setmana vinent.

Avui es prepara una gran festa d'aniversari a l'escola Bressola del bari del Vernet a Perpinyà. L'escola celebra 20 anys. Va ser creada l'any 1999 amb la voluntat d’augmentar l’oferta de places escolars immersives a la Catalunya Nord. A l'època era la 6a escola que obria La Bressola. Si al moment de la seua obertura l’escola només tenia 12 mainatges, enguany són 133 alumnes que hi són escolaritzats des de la reentrada.

Avui serà inaugurada la Casa dels Adolescents al Barri del Molí de Vent de Perpinyà.
Aquest establiment pluridisciplinari és animat per diferents professionals formats per gestionar els problemes de salut o problemes educatius i jurídics. Ja fa 6 mesos que acull joves d’entre 12 i 25 anys en uns locals posats a disposició pel departament.
La Casa dels adolescents serà inaugurada aquest matí a les 11.

Aquest dissabte el vilatge d’Oleta celebra la Festa del Parc Natural Regional dels Pirineus Orientals. Una jornada d’animacions diverses, destaquem les projeccions dels films «Pyrénéiste» de Jean-Michel Jorda i «l’homme qui plantait des arbres» de Jean Giono. A més tamé hi trobarem tallers o concerts del Dj Sélect Aïoli a 18h i Les Madeleines a 21.00 h. L’entrada és gratuita.

Primera nit a la presó pels 7 militants independentistes detinguts dilluns en l’operació Judes de la Guàrdia civil. Ahir un jutge de l'Audiència Nacional espanyola va decidir enviar-los a la presó amb l’argument que hi ha "indicis que els set arrestats formen part d'una organització amb una estructura jerarquitzada que pretén instaurar la república catalana per qualsevol via".

Immediatament desprès de coneixer la decisió del jutge es van convocar concentracions a tot el país. A Perpinyà van ser unes 150 persones que es van reunir ahir al peu del Castellet. Els assistents van poder expressar llur indignació amb diversos torns de paraula acompanyats de cants com els segadors o l'estaca. Ahir va ser la primera mobilització, però es tornarà a repetir aquesta concentració cada dijous a 18h30 al peu del Castellet de Perpinyà.

La notícia de l’empresonament dels detinguts es va coneixer mentre al Parlamentd de Catalunya es celebrava un debat de política general. Com a reacció els grups independentistes van cridar ‘Llibertat’, cosa que va portar el president del grup de Ciutadans, Carlos Carrizosa, a fer una intervenció dient que se sentia amenaçat pels diputats. Una bona part dels diputats independentistes van abandonar el ple per l’actitud de Ciutadans. Finalment, el President del Parlament va acabar expulsant el President del grup de Ciutadans.

D’altra banda, en aquesta segona i última sessió del debat de política general també es va votar una proposta conjunta d'ERC i JxCat que reclama que la Guàrdia Civil marxi de Catalunya perquè consideren que actua com "una policia de caràcter polític que està centrada a perseguir determinats col·lectius polítics i socials". També es va aprovar un text que reclama l’amnistia dels presos polítics. El govern espanyol ja ha anunciat que està estudiant el contingut d’aquestes resolucions per impugnar-les i actuar jurídicament.

Una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió realitzat per a la Generalitat indica que el 67,8 % confien en el referèndum d'autodeterminació com la via idònia per resoldre les relacions entre Catalunya i Espanya. En canvi només un 21,2 % estan en contra d’un referèndum. L’opció de diàleg i negociació és la que rep més suport amb un 40,3%. El percentatge d’enquestats que sostenen la política de "mà dura" per part del govern espanyol és només del 4,8%. A l'altra banda, trobem la via unilateral cap a la independència, una opció que suma un 11,3% de suports.