L’informatiu del dijous 26 de setembre del 2019

Mobilització a Perpinyà pels presos polítics i els exiliats

Un centenar d'usuaris del tren entre Perpinyà i Vilafranca van manifestar ahir a Marsella per reclamar la reobertura de la línia. Es van concentrar davant del Tribunal de gran instància que investiga l'accident de Millars i que fins ara ha mantingut la línia tallada.
L'Associació "Train en Têt" va ser rebuda per la Presidenta del Tribunal i pel Procurador de la República. Tots dos van assegurar als manifestants que la línia tornaria a passar a la disposició de la SNCF d'aquí a unes setmanes. Un cop aquest pas sigui fet, encara caldrà esperar que es realitzin les obres necessàries de rehabilitació perquè hi puguin tornar a circular els trens. Els usuaris tenen pressa per conèixer quina serà la data d’obertura de la línia. Segons l’associació «Train en Têt», tot apunta que en el millor dels casos els trens tornaran a circular a partir del gener 2020.

A Madrid avui 7 dels 9 independentistes catalans detinguts dilluns en l’operació Judes declaren davant de l’Audiència Nacional espanyola. Han de respondre a les acusacions de terrorisme, però no de tinença d'explosius i rebel·lió, segons els advocats d'Alerta Solidària. Aquesta organització de l’esquerra independentista que porta la defensa dels nou detinguts va denunciar ahir més irregularitats. L’entitat sosté que a dos dels detinguts se’ls “ha abolit el dret a triar advocat de confiança”, i se’ls hi ha imposat un advocat d’ofici. Els dos detinguts van estar set hores declarant fins al moment en què s’haurien autoinculpat. S’espera que avui passin a disposició del jutge de l’Audiència Nacional i s’aclareixi la seva situació.

Catalunya Nord es mobilitza avui contra la repressió a l’independentisme català. El Comitè de Solidaritat Catalana convoca una concentració al peu del Castellet per protestar contra la detenció dels 9 independentistes catalans. El Comitè apunta que el moviment independentista català ha desmostrat des del primer dia que les seues armes són només les urnes i les paperetes. El Comitè de Solidaritat Catalana us anima a tots a partir a la manifestació d’avui, a 18h30 al peu del Castellet de Perpinyà.

Qui també s’ha pronunciat és el NPA-66 que demana, en un comunicat, l’alliberament dels presos polítics catalans. El Nouveau Parti Anticapitaliste denuncia les perquisicions i detencions ordenades per l’Audiència nacional espanyola. El NPA considera que es tracta d'un intent per fer passar militants independentistes per criminals terroristes, amb l'objectiu de justificar un veredicte dur del Tribunal Suprem contra els líders independentistes catalans. El NPA recorda que des del principi dóna suport a l'autodeterminació del poble català. També denuncia la complicitat de la Unió Europea, i particularment del govern francès d’Emmanuel Macron.

Quim Torra va fer referència ahir a l'operació policial contra els Comitès de Defensa de la República durant el seu discurs davant el ple del Parlament. EL President va afirmar que no permetrà mai que es vulgui associar un moviment radicalment democràtic amb el terrorisme. El President va dir que "el moviment independentista ha estat, és i serà pacífic i no violent". Quim Torra va poder participar en aquest ple perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ajornar al 18 de novembre la seua compareixença davant del tribunal pel delicte de desobediència.

Els grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC i la CUP han pactat un text conjunt sobre la resposta a la sentència del judici contra el procés. El text rebutja la via judicial i repressiva que han pres els poders de l’estat i manifesta el suport a la cerca de vies democràtiques per a resoldre el conflicte. El document també exigeix l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats, i finalment afirma que ‘el parlament es conjura en cas de sentència condemnatòria a liderar una resposta institucional basada en el respecte als drets fonamentals, les llibertats i l’exercici del dret d’autodeterminació i respecte a la democràcia’.

D’altra banda, entre les propostes de resolució dels grups parlamentaris presentades ahir per JxCat i Esquerra, n'hi ha una que pot portar polèmica. Es tracta de la que reclama la retirada de Catalunya de la Guàrdia Civil. També demanen que s'aturin les operacions policials de l'Estat contra l'independentisme, que consideren arbitràries, i la "dimissió immediata" de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

El Tribunal Suprem espanyol ha concedit un permís de dues hores a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell per sortir de la presó per visitar el seu net que acaba de neixer. Forcadell segueix en presó preventiva a l'espera de la sentència del Tribunal Suprem en el judici del procés, en què la Fiscalia demana per a ella una condemna de 17
anys de presó per un delicte de rebel·lió.

La vaga dels treballadors de La Poste del Molí de Vent de Perpinyà ha estat suspesa a l’espera d’unes negociacions amb la direcció previstes per demà. Ahir prop del 70% del personal va fer vaga en 3 oficines de correus que van tancar. Els vaguistes reclamen que es mantinguin les hores d’obertura dels centres de La Poste dels barris de Les Coves i de Sant Galdric a Perpinyà. També volen que torni a obrir La Poste de la Porta d’Espanya a la tarda, i que s’ajorni el projecte de reorganització fins d’aquí a un any.

L’any 2016 neixia la polèmica regió Occitanie. Aquesta fusió de diverses regions s’anunciava com una gran mesura per estalviar despeses de funcionament. Unes promeses que ja es pot dir que no s’han complert. El secretari d’estat encarregat de la reforma territorial anunciava 10 miliards d’estalvis a mitjà termini. La Cor de Comptes acaba de publicar un informe que demostra que estem molt lluny d’aquesta xifra.
Segons el document els gastos de funcionament a la regió Occitanie han augmentat d’un 11,7%, una de les pitjors xifres de tot l’estat.

Descoberta arqueològica excepcional a les Balears. S'ha descobert una espasa vella de 3 200 anys al Talaiot del Serral de ses Abelles al municipi de Puigpunyent a l'illa de Mallorca. La troballa s'ha fet per casualitat en un indret en el qual ja s'hi havien fet recerques. L’espasa va ser descoberta en bon estat de conservació.al costat d'un megàlit. Segons els experts l'arma data de l'època talaiòtica, una etapa cultural que es desenvolupà a les Illes Balears durant l'Edat del Bronze i l'Edat del Ferro.
L'espasa serà conservada al Museu de Mallorca on el públic la podrà observar.