L’informatiu del divendres 20 de setembre del 2019

Vaga dels joves pel clima

El President de l’Associació USAP ha dimitit. Bernard Llaona és al cor de la turmenta després que la policia judicial de Perpinyà descobrís moviments bancaris sospitosos entre els comptes de l’Associació USAP i els comptes del qui n’era el president fins ahir. La dimissió de Bernard Llaona va ser oficialitzada ahir al vespre durant l’Assamblea extraordinària de l’Associació. Llaona assegura tenir la consciència tranquil·la i es posa a disposició dels investigadors per aclarir tots els dubtes. La suma total d’aquestes transaccions sospitoses és d’uns 80 000€. L’Associació USAP passa a ser gestionada per 5 voluntaris a l’espera d’escollir un nou president.

El Consell Municipal de Perpinyà va votar ahir per unanimitat la possibilitat per la vila de contractar dos metges. Perpinyà manca de metges i per fer front a aquesta realitat, la vila té uns locals a punt per acollir dos professionals de salut al carrer de la Fusteria. L’Agencia Regional de salut ha donat el seu vistiplau. Aquests metges serien empleats municipals, contractats a 35 h setmanals. Les consultes es farien durant tota la setmana a més del dissabte al matí.

La vila de Perpinyà també va adoptar ahir una moció de declaració d’estat d’urgència climàtica. La moció impulsada pel collectiu «Ciutadans pel clima» va ser adoptada per unanimitat del Consell Municipal.
Recordem que avui és dia de mobilitzacions per denunciar la inacció dels governs de cara a la urgència climàtica.
D’altra banda l’associació Alternatiba 66 ha anunciat que el Vilatge de les Alternatives, previst demà al marge de les manifestacions de la Jornada del Clima, serà annulat.
En causa: les previsions météorologiques de demà.

En effecte els temporals de demà s’anuncien molt intensos, en particular a partir de mig matí i durant tota la tarda. S’esperen fortes precipitacions així com lluçets i trons. Catalunya Nord estarà plaçada en vigilància groca a la tarda per temporals. Nos trobarem entre dos nuclis de tempestes molt fortes. Al nord, s’espera molta pluja al departament de l’Erau, al sector del Parc Natural Regional de l’Alt Llenguadoc. I al sud, també s’espera molta pluja a tota la Costa Brava i a l’interior, a les comarques de l’Empordà, el Gironès i el Maresme.

Un home va ser atropellat per un tren ahir al pas a nivell de l'avinguda Víctor-Dalbiez de Perpinyà. L'home no hauria fet cas de la senyalització i de les barreres baixades que anunciaven el pas del tren. La víctima se'n va sortir només amb lesions importants a les cames i alguna ferida a la cara. La policia ha obert una investigació. El tren va ser immobilitzat provocant pertorbacions de circulació. Aquest pas a nivell, de l'Avinguda Victor-Dalbiez, va ser classificat com a perillós per la SNCF.

Ahir va ser oficialment presentada la nova cap de la seguretat departamental. Es tracta de Charlotte Nouet, de 35 anys, una de les tres uniques CRS dones a tot l’estat francès.

A Argelers de la Marenda ahir el Consell municipal només va durar 10 minuts. Un rècord que s’explica per la decisió de 7 discidents d’abandonar la sala, entre ells l’antic batlle Perre Aylagas. Sense en quorum necessari per poder obrir els debats, el batlle Antoine Parra va haver de suspendre la sessió. Una nova sessió del Consell Municipal serà convocada, e enou, la setmana vinent.

A Perpinyà la FNAC es prepara a canviar de locals i s’instal·larà a les Galeries Lafayette. Per fer aquest trasllat la FNAC tancarà el 2 d’octubre i tornarà a obrir en els seus nous locals el dia 11 d’octubre.

Aquest cap de setmana comencen les Festes de la Mercè, la Festa Major de Barcelona. És una de les celebracions més destacades del país amb animacions, festes, cultura popular i molta música. Entre la llarga llsita de concerts a veure aquest cap de setmana en destacarem un: el de Pascal Comelade i la Cobla Sant Jordi. El músic nord-català actuarà diumenge a l’Avinguda de la Catedral en el què podria ser el darrer concert de Pascal Comelade a la Capital Catalana. En effecte l’artista s’acomiada dels escenaris per concentrar-se en la seva música. Molts artistes no es volen perdre aquest moment i acompanyaran Pascal Comelade a l’escenari, serà el cas de Jaume Sisa, Pau Riba, Albert Pla, Gerard Quintana i Ivette Nadal. El concert serà diumenge a l’avinguda de la Catedral a les 22 h.