L’informatiu del dijous 19 de setembre del 2019

Cine pels Restos del Cor

La línia de tren entre Perpinyà i Vilafranca serà restituïda a la SNCF. La Presidenta del Tribunal de Gran Instància de Marsella, en resposta a la diputada Laurence Gayte, informa que les expertises seran dipositades al final d'aquest mes de setembre i que la restitució a la SNCF tindra lloc en les properes setmanes. Aquesta notícia ha arribat just abans de les accions previstes avui per l'Associació « Train en Têt », al programa: una caminada entre Vilafranca i Perpinyà des d’avui fins a dissabte, també un pícnic a l'estació de Perpinyà el dissabte al migdia i la manifestació a Marsella el
dimecres 25 de setembre.

Ahir van ser deixats lliures els dos darrers estudiants que encara estaven en guàrdia a vista arran de les mobilitzacions dels liceans dimarts passat. 6 estudiants van ser arrestats, quatre van ser alliberats el dia mateix, els dos altres van sortir ahir, pero tots hauran de comparèixer davant la justícia. Són acusats d'haver gitat projectils sobre les forces de l'ordre, per ultratge, degradacions i per haver incendiat containers. Els detinguts tenen tots entre 15 i 17 anys i són escolaritzats als liceus Picasso, Aragó i Lurçat de Perpinyà.

Assamblea extraordinària avui de l’Associació USAP, després de l’obertura d’una investigació per desviament de fons. Al cor de la polèmica hi trobem el President de l’associació, Bernard Llaona. La policia judicial de Perpinyà va descobrir moviments bancaris sospitosos entre els comptes de l’associació i els del seu president. Avui el president de l’Associació USAP podria anunciar la seua dimissió.

La Direcció de les Finances Públiques va anunciar ahir que el centre dels impostos d’Argelers de la Marenda no tancarà. Una bona notícia pels treballadors en un moment en què cada centre del Tresor Públic és amenaçat de desapareixer. Una vintena d’altres centres dels impostos segueixen amenaçats a Catalunya Nord.

El Ministeri Públic ha obert una investigació arran de les denúncies contra les obres que es van realitzar al Port de Portvendres a la passada primavera. 3 denúncies van ser presentades per unes destruccions del siti arqueològic de l'illa de Portus Veneris. Les associacions denunciants asseguren que les obres es van fer sense concertació, sense excavacions prèvies i sense autorització administrativa. La justicia farà cas de les denúncies i obrirà una investigació preliminar sobre aquestes obres encarregades per Consell Departamental.

Assemblea General avui dels assalariats de les Indústries Elèctriques i Gazistiques del departament. Aquesta reunió s’emmerca en la vaga d’avui a nivell estatal a EDF i Enedis, com a oposició al projecte "HERCULE". És un projecte del govern francès de restructuració d’EDF i que implicaria una escissió de les empreses d’aquest sector amb, com a consequencia, la privatització de l’empresa Enedis, segons la Intersindical.

Els cinemes de Catalunya Nord s’uneixen per ajudar els Restaurants del Cor.
Amb aquesta operació, batejada «el cinema té cor», 1€ del preu del tiquet de cinema serà donat als Restos. Participen en aquesta iniciativa els cinemes Castellet i Mega Castellet, el Mega CGR de Ribesaltes, el Clap Ciné de Canet i el Cinémaginaire que gestiona diverses sales de cinema als vilatges del departament. Aquesta operació es va estrenar ahir i ha de durar fina el 24 de setembre.

La vila de Figueres té prevista una junta extraordinària de seguretat avui arran del tiroteig que hi va haver a la ciutat la setmana passada. Justament aquesta setmana el Consell d'Alcaldes de l'Alt Empordà va acordar la creació d'un grup de treball per abordar i lluitar contra els problemes de seguretat a la comarca. Paral·lelament, Figueres i la Jonquera van acordar també celebrar una junta de seguretat conjunta per fer front als problemes transfronterers i relacions amb el tràfic i cultiu de marihuana que pateixen.

El jutjat que investiga les càrregues policials de l'1 d'octubre a Barcelona ha demanat a la Policia Nacional i a la Secretaria d'Estat de Seguretat que identifiqui els funcionaris que van integrar la "cadena de comandament" d’aquest operatiu. El jutge vol saber d'on va sortir l'ordre d'impedir les votacions tenint recurs a la força. Fins ara els responsables assenyalats són vuit inspectors en cap dels antidisturbis, que estan citats a declarar els dies 9 i 11 d'octubre. L'Ajuntament de Barcelona, que exerceix d'acusació popular, i l'acusació dels ferits creuen que les ordres van sortir de més amunt.