L’informatiu del dijous 12 de setembre del 2019

Manifestació conjunta de bombers i dels serveis d’urgències

| N. Jovani

Forta mobilització ahir pels carrers de Bercelona. La manifestació convocada per l'ANC va ser, un any més, multitudinària malgrat una baixa de participació respecte als darrers anys. La Guardia Urbana de Barcelona ha donat la xifra de 600 000 manifestants, quan en els dos darres anys elevava la xifra en un milió. Des de l'organització han seguit la línia de l'any passat i no ha donat xifres. La mobilització d'enguany, amb el lema "Objectiu independència", haurà estat marcada per les divisions entre partits i entitats sobiranistes, que han portat l'ANC a deixar les formacions fora de la primera línia de la concentració.
Com sempre l'ambient ha estat festiu, reivindicatiu i totalment pacífic.

Al final de la manifestació, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va agraïr la participació a la manifestació, que va definir com "la Diada més difícil de totes les que ha organitzat l'ANC". Ho va justificar dient que "s'han fet alguns passos enrere" després d'haver aconseguit organitzar l'1-O i d'haver-hi "presos, exilitats i represaliats" des de fa dos anys. El president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Cervera, va dir que l'independentisme ha de ser capaç de traçar una estratègia col·lectiva. Ho va qualificar de necessitat per respondre la sentència si és condemnatòria. Finalment el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va reclamat "no perdre's en batalles estèrils" i tenir "sentit d'estat".

Aquest matí la premsa catalana destaca la dificultat de mobilitzar l’independentisme en un moment de divisió entre els partits sobiranistes. Es el cas del Punt Avui que titula «Dempeus», o de l’Ara que «l’Indepdendentisme llança un senyal d’alarma als partits polítics per la manca d’unitat». La premsa espanyola, en canvi, es delecta de la baixa d’assistència a la manifestació. La Razón titula «Sentència a la Diada: perd quasi la meitat dels assistents». Lateixà línia per l’ABC que diu que l’Independentisme fins i tot punxa en el seu dia gran».El Periòdico i El País parlen d’una diada meys multitudinària. I La Vanguardia reñarca que la mobilització va ser un «assaig general a l’espera de la sentencia» del Tribunal Suprem espanyol.

3r dia de vaga avui pels carters de Sant Genís de Fontanes. Les converses entre la CGT i la direcció de La Poste no han donat resultat. Els carters demanen la creació de 2 noves gires de distribució de correu i un lloc de substitut. També pressionen per l’obtenció de contractes en CDI pels qui tenen contractes temporals. La CGT denuncia que La Posta ha fet venir agents de departaments veíns per intervenir durant els conflictes socials. Mentrestant el personal vaguista serà avui sobre el terreny per informar els ususaris de La Poste de la situació.

Els bombers de Catalunya Nord i el personal de les urgències de l’hospital de Perpinyà van manifestar junts ahir al peu del Castellet. Unes 200 persones van reclamar més mitjans, tant humans com econòmics pels seus serveis respectius. Bombers i urgentistes lamenten que la manca de personal perjudica l’atenció als pacients. També és un desgast pels treballadors que regularment han de fer front a situacions molt delicades.Els treballadors de les Urgències segueixen mobilitzats. Els bombers també anuncien vagues que seguiran fins a finals del mes d’octubre.

Aquest matí a les 11h30 seran destruits els dos darrers edificis de la residència HLM Diaz de perpinyà. Aquesta destrucció s’emmarca en el nou programa de renovació hurbana per aquesta zona d’habitatges del bari de l’Alt Vernet. Aquestes residències van ser construides als anys 1960 i comtaven amb 274 apartaments en 8 edificis.

Esquerra Republicana de Catalunya Nord crida a participar, dissabte, a l'Assemblea ciutadana per una llista única d'esquerra de les eleccions municipals a Perpinyà. ERC pensa que la unitat de les forces d’esquerres passa per la societat civil, les associacions i els partits. Aquesta cita, per intentar donar cos a una candidatura forta d’esquerres, es farà dissabte a 16 h a la Plaça Rigau de Perpinyà.

Al passat mes de juny una treballadora de l’aeroport de Palma, a Mallorca, va denunciar un cas de discriminació lingüística per part d’un guàrdia civil. La treballadora va passar per un control de seguretat sense problema i es va acomiadar dels agents en català. Es en aquell moment que els guardies civils li van dir que si no parlava en castellà no podia passar el control. Després de denuciar el cas, la treballadora acaba de ser sencionada per l’operadora Aena, per la qual treballa, i no podrà accdir a l’aeroport durant 30 dies.
La setmana passada la treballadora ja va ser víctima d’un atac al seu vehicle, que va aparèixer amb pintades.