L’informatiu del dimecres 11 de setembre del 2019

Vaga dels bombers i de les urgències

Les primeres neus van caure ahir per damunt dels 2000 m d'altitud. Va nevar al coll del Pimorent, al Capcir, a Andorra, així com a la Cerdanya i fins al Ripollès. Tot i aquest episodi de nevades, les pluges van ser menys intenses del previst i no s'ha registrat cap incidència. Les precipitacions més fortes van caure mar endins. A Catalunya Nord el nivell d'alerta groc va ser rebaixat a la tarda i a Catalunya Sud es va mantenir el pla Inuncat fins a finals de jornada. Avui tornarem a veure el sol.

Els bombers de Catalunya Nord i el personal de les urgències de l’hospital de Perpinyà s’uneixen per denunciar la manca de mitjans en llurs serveis respectius. Bombers i Urgentistes reclamen més mitjans financers i més efectius. El problema és que la llei limita l’augment de les despeses de funcionament del Consell Departamental del qual depèn el servei d’incendis i de socors. Pel que fa dels treballadors de les Urgències, la decepció és gran després dels anuncis fets per la ministra de salut que no va anunciar cap creació de llocs de treball. Bombers i Urgentistes manifestaran junts aquest matí a les 10 al peu del Castellet.

Catalunya celebra avui la Diada nacional. Aquest 11 de setembre donarà veu a la ciutadania davant de la divisió evident entre els partits independentistes sobre els propers passos a fer o sobre la resposta a donar a la sentència del Tribunal Suprem espanyol.
La manifestació convocada per l’ANC, s’anuncia multitudinària un cop més. L’ANC ha anunciat que s’havien inscrit unes 400 000 persones i que més de mil autobusos viatjaran fins a Barcelona avui des de diferents punts del país. En les darreres hores les divisions s’han difuminat un poc i les crides a manifestar s’han multiplicat. Un bon exemple és l’article conjunt signat pels presos polítics i els exiliats per a demanar una Diada multitudinària, o encara la crida conjunta de JxCat i ERC, en un vídeo enregistrat per Carles Puigdemont i Marta Rovira. La manifestació començarà, com és habitual, a 17.14 h.

Els actes institucionals de la Diada previstos per ahir es van haver d’ajornar per les pluges anunciades a Barcelona. Si que es va poder fer la tradicional ofrena floral al Fossar de les Moreres. També es va fer un altre acte institucional al Parlament durant el qual es va lliurar la Medalla d'Honor, a Òscar Camps i Carola Rackete per la seva feina de salvar vides al Mediterrani. El fundador de l’ONG Proactiva Open Arms i a la capitana del vaixell Seawatch 3 van ser premiats per llur determinació en la defensa dels drets humans.

El que no va fallar tampoc va ser el discurs institucional del President de la Generalitat. Quim Torra va posar l’exercici del dret d’autodeterminació com a objectiu principal. També va subratllar que la diada seria una primera resposta a una eventual condemna del Tribunal Suprem sobre el referèndum de l’1 d’Octubre. El president va assegurar que “no acceptarà” cap veredicte que no sigui l’absolució.

Es confirma la data del 25 i 26 de setembre pel judici contra el President de la Generalitat Quim Torra per desobediència. El President va demanar que es canviés la data perquè coincideix amb el debat de Política General al Parlament de Catalunya. La justícia espanyola ha respost que l'agenda del president està buida i que el ple no està a l'agenda oficial del Parlament. En efecte, encara que el ple estigui previst des del mes de juliol, encara no ha estat convocat oficialment. Quim Torra no està obligat a assistir al judici perquè no se li demana cap pena de presó. El president anunciarà a l'últim moment quina serà la seua decisió.

És una escena insòlita que van viure ahir alguns automobilistes que circulaven per la zona d'activitats d'Argelers de la Marenda. Dos elefants passejaven tranquil·lament per la vora de la carretera. S'havien escapat d'un circ instal·lat a proximitat. La policia municipal va haver de tallar la circulació a l'entrada de la zona d'activitats. Els responsables del circ van aconseguir fer tornar els animals al seu lloc sense dificultat.

Els carters de Sant Genís de Fontanes han decidit mantenir el moviment de vaga per avui. Havien anunciat un moviment de durada il·limitada en aquest centre de La Poste que també distribueix el correu a Palau del Vidre, Sureda, Sant Andreu i Vilallonga dels Monts.

Els carters reclamen la creació de dos llocs de treball i d’un lloc de reemplaçant. Les negociacions amb la direcció de la Poste no van donar cap resultat ahir. La CGT va anunciar un seguiment de la vaga del 90% entre els carters de Sant Genís.

Les destruccions d’habitacions il·legals continuen al departament. Fa uns dies es van enderrocar casetes construïdes sense autorització al vilatge del Tec. Doncs ahir va ser al terme d’Oms, als Aspres, que es van destruir una casa i dos casots per decisió judicial. El sotsprefecte de Ceret va explicar que les construccions es trobaven en una zona amenaçada per risc d’inundacions i d’incendis.