L’informatiu del dimarts 10 de setembre del 2019

Catalunya Nord en vigilància groga per les pluges

Dia de temporals de forta intensitat avui. Catalunya Nord està plaçada en alerta groga per temporals, una alerta que s'hauria de mantenir fins a mitja tarda. A Catalunya Sud s'ha activat els avisos de perill de nivell vermell a les zones de Barcelona i Girona per aquest matí i taronja a la tarda. A més el vent també bufarà fort avui. Al litoral i prelitoral s'esperen ràfegues d'entre 90 i 100 km/h i uns 50 a la plana i a l'interior. És una pluja força esperada després d’un mes d’agost que ha estat el més sec des de l’any 1981.

Els carters de Catalunya Nord van fer vaga ahir per protestar contra la nova organització del treball de La Poste. La CGT denuncia que aquesta reorganització hauria significat, fins ara, la supressió d’una trentena de llocs de treball al departament. Els carters tornaran a la feina avui amb l’excepció dels qui van anunciar vagues il·limitades, com és el cas a Toluges, Canoes, El Soler o a Sant Genís de Fontanes. Els carters decidiran avui si es mantenen aquestes mobilitzacions.

Una hectàrea va cremar ahir entre Tezà i Salelles. L'incendi va ser provocat per un foc de vegetació mal controlat per un agricultor de la zona. Les flames van amenaçar 14 ruscs d'abells i diversos hivernacles. Els bombers van aconseguir apagar les flames a finals de tarda.

Un bomber va ser agredit, la nit de dissabte a diumenge, durant una intervenció al barri de Sant Mateu de Perpinyà. La víctima, a qui el bomber venia a portar assistència, va donar-li un cop de cap a la cara. Com a conseqüència el bomber ha tingut una baixa de 2 dies per incapacitat total de treball. Potser aquest fet serà un motiu més per què els bombers de Catalunya Nord provin la càmera antiagressions. És un dispositiu que ja fan servir policies i gendarmes, però ara també la podrien portar els bombers per lluitar contra el nombre creixent d’agressions que pateixen. Els bombers de Catalunya Nord són candidats per fer les primeres proves.

La Casa de la Generalitat de Perpinyà organitza avui un acte institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. A partir de 18h30 al Palau Pams de Perpinyà es farà una recepció amb la presència de Neus Munté com a convidada d’honor. Neus Munté va ser consellera de la Generalitat entre el 2012 i el 2017 i actualment regidora de l’ajuntament de Barcelona. L’acte comptarà amb animació musical del grup nord-català Missatgers, seguit d’un aperitiu. Des de l’any passat l’acte institucional de la Diada s’ha traslladat de la Casa de la Generalitat al Palau Pams per augmentar la capacitat d’acolliment de públic.

La sentència del judici contra els presos polítics podria arribar abans del dia 16 d'octubre. Fons del Tribunal Suprem asseguren que no volen anar més enllà de la primera quinzena d'octubre, perquè el tribunal no desitjaria haver d'allargar els dos anys de presó preventiva, que en el cas Jordi Cuixart i Jordi Sànchez es compleixen el 16 d'octubre. El Tribunal, de moment, no estaria favorable a fer una lectura pública de la sentència. El motiu és que la sentència serà massa llarga i no voldrien comunicar només la decisió sense els arguments jurídics de la sentència.

Un Jutjat de Figueres ha citat a declarar el batlle de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, per un suposat delicte de desobediència i prevaricació en relació amb l'1-O. La citació respon a la querella presentada per la Fiscalia que va criticar el paper del batlle el dia del referèndum.

Continuen les vagues a més de la meitat dels serveis d’urgències de l’estat francès. És el cas per exemple a les urgències de l’Hospital de Perpinyà.

Rugbi a 15: el jugador de l'USAP, Jonathan Bousquet, serà absent dels terrenys de joc durant sis setmanes. Ahir el jugador va passar una sèrie d'exàmens després de la lesió que va patir diumenge contra Colomiers. Finalment el jugador no haurà de ser operat, pero haurà d'estar dos mesos sense jugar. L'altre lesionat durant el partit de diumenge, Mike Faleafa, ell pateix d'una lesió als abductors i també serà baixa durant almenys 6 setmanes.