L’informatiu del dilluns 09 de setembre del 2019

Comencen els cursos a la Universitat de Perpinyà

 

El risc d’incendis és encara molt elevat avui, en particular a la plana del Rosselló, als Aspres i a l’Albera. Ahir a la tarda 5000m2 van cremar a Bompàs. Un altre incendi es va declarar molt a prop del centre comercial de Clairà. Els bombers van intervenir ràpidament. Van aconseguir apagar el foc quan tot just havia cremat 500m2 de vegetació.

Els carters de Catalunya Nord faran vaga avui. Responen a la crida de la CGT que vol denunciar la destrucció de llocs de treball i la degradació de les condicions de treball. El sindicat vol crear una resposta forta contra la nova organització del treball que imposa una distribució del correu tant el matí com a la tarda. La CGT també denuncia la supressió de diverses gires de distribució de correu, una 30a des de l’inici de l’any. La vaga tindrà una durada indefinida a Toluges, el Soler, Pollestres i a Canoes.

Dia de reentrada avui a la Universitat de Perpinyà. El nombre d’estudiants augmentarà lleugerament, un centenar d’estudiants de més per un total de 9300 estudiants enguany. Però la Universitat encara té capacitat per molts més alumes i les inscripcions seran obertes fins al desembre.

Victoria amb gust agredolç per l'USAP. Ahir van guanyar a Aimé Giral contra Colomiers per 34 a 13, pero la mala notícia va ser les lesions de Jonathan Bousquet i de Michael Faleafa. Els dos jugadors van sortir tocats del terreny de joc. La lesió de Bousquet és particularment preocupant, el jugador podria ser baixa diversos mesos.

El jugador es sotmetrà a una serie d’exàmen aquesta tarda per coneixer la grevetat de la seua lesió.

El festival VISA per la Imatge ha premiat el fotograf mexicà Guillermo Arias amb el VISA d’Or. Arias presenta a VISA un reportatge sobre els migrants d’Amèrica Central que intenten entrar als Estats Units. Aquesta exposició es pot visitar al Convent dels Mínims de Perpinyà fins al 15 de setembre.

La Policia de Perpinyà es desplaçarà a Lloret de Mar per donar un curs de formació de Bicicleta Tot Terreny als agents locals. La Policia de Perpinyà té una àmplia experiència a utilitzar la bicicleta com a eina de treball policial. EL curs consistirà en «mostrar les possibilitats de la BTT com a eina professional d'autodefensa així com tècniques de detenció davant un possible delinqüent». En total una cinquantena d'efectius de diferents comissaries de Policia Local de Catalunya participin en la trobada, el proper 25 de setembre.

Demà passat ja serem el dia 11 de setembre Catalunya viurà, un any més, una Diada reivindicativa amb una gran manifestació organitzada per l'ANC. L'Assamblea ha assegurat que ja s'havien inscrit més de 300 000 persones a la manifestació. Una xifra de participació que ha anat creixent en les darreres setmanes. Un miler d'autobusos viatjaran a Barcelona des de diferents punts del país. Enguany la manifestació dibuixarà una estrella a la plaça d'Espanya i als carrers del voltant, en especial la Gran Via de Barcelona. L'ANC anima tothom a apuntar-se fins a l'últim moment a la manifestació.

Ahir Carles Puigdemont va participar en un acte organitzat per l’ANC de Brussel·les per celebrar la Diada. Puigdemont va animar la població a participar massivament a la manifestació. També va demanar que els actes de la Diada mostrin ‘la veu del poble cívicament alçat contra la injustícia i la repressió’.

Els presos i els exiliats, també han llançat una crida a la participació en una carta conjunta. La carta la firmen els nou presos polítics i els set exiliats a Bèlgica, Suïssa i Escòcia. En el text, reivindiquen, en primer lloc, l'èxit de la Diada com a pas previ a la resposta davant de la sentència del Tribunal Suprem. En aquest text també defensen, que malgrat "els murs o els quilòmetres de distància", parlen des de la unitat "sense deixar-se a ningú pel camí".

Els presidents de les Illes Balears i el País Valencià, Francina Armengol i Ximo Puig, es van reunir dissabte a Formentera per a tractar qüestions d’interès comú, en particular questions lligades al finançament autonòmic. Tots dos van apuntar la necessitat que el govern espanyol en funcions pagui a les comunitats el que els hi correspon en concepte de finançament aquest any, en concret, en el cas de les Illes Balears, 177 milions d’euros pendents de transferir.

Rugbi a 15: victoria per l'USAP aquest diumenge, que suma també un punt de bonus ofensiu. Perpinyà rebia Colomiers a Aimé Giral i el partit ha acabat amb el resultat de 34 a 13. El proper partit dels usapistes serà divendres al camp de Carcassona.