L’informatiu del divendres 06 de setembre del 2019

Mobilitzacions contra els pesticides

L'incendi de Banyuls de la Marenda va ser controlat i apagat pels bombers ahir al vespre. Durant tot el dia els bombers van lluitar contra les flames en un dia de forta tramuntana. En total 33 hectarees de vegetació han cremat. Les flames van arribar ben a prop de les zones habitades, de fet una casa va ser parcialment cremada. Una trentena de cases van ser protegides pels bombers i un centenar de persones van haver de ser evacuades en un local municipal. 150 bombers de Catalunya Nord van ser mobilitzats, van rebre el suport de 80 bombers vinguts d'altres departaments. Aquesta passada nit els bombers han estat vigilant la zona per evitar possibles revifalles.

La tramuntana va bufar amb força ahir. Es van registrar rafagues de 140 km/h al Cap de Biarra. A Perpinyà les ventades van fregar els 100 km/h a mitja jornada. Aquest vent de tramuntana encara hauria de bufar amb força fins a principis de setmana entrant.

Una dona ha estat lleugerament ferida en un accident de circulació quan ha xocat contra un cavall. L’acident s’ha produït aquesta matinada cap a 5 hores entre Canoes i Toluges. L’animal s’havia escapat d’una granja. Els socoristes han estat obligats de matar l’animal per injecció per culpa de les ferides greus que ha apatit.

Diverses manifestacions són convocades avui per dir prou als pesticides. Es tracta de la campanya « Nous voulons des coquelicots » que anima la gent a concentrar-se avui davant diversos ajuntaments com a Perpinyà, Argelers, Prada, Ceret, Cotlliure, El Voló, Tuir i molts més. Els militants contra els pesticides de síntesi han convocat aquestes manifestacions festives a 18h30 avui.

El ministre de cultura francès, Franck Riester, va visitar ahir les exposicions de VISA per la Imatge. Durant el seu desplaçament el ministre va dir que l’estat ha de seguir acompanyant aquest festival que passa actualment per un moment difícil al nivell financer.
Riester també va destacar la importància del mestier de fotògraf i va recordar que l’estat prepara ua reforma de l’audiovisual perquè aquests oficis puguin aguantar la crisi lligada a l’arrivada del numèric.

Al vilatge del Tec, ahir el sotsprefecte de Ceret, va ordenar la destrucció de diversos habitatges construits sense autorització. Es tracten de casetes de fusta que es van construir als anys 90 a la vora del Tec, en una zona inundable. Després d’anys de procediments judicials, ahir els serveis de l’estat i les forces de l’ordre van evacuar els ocupants i van enderrocar els habitatges.

La CGT ha anunciat un moviment de vaga a La Poste pel proxim dilluns 9 de setembre. EL sindicat anima els carters a mobilitzar-se contra la destrucció de llocs de treball per part de La Poste i de la degradació de les condicions de treball. La CGT reclama la creació de noves gires de distribució de correu, així com la contractació de tots els CDD en CDI o encara un augment dels salaris.

A Catalunya Sud els vinyaters van fer vaga ahir i van deixar de collir el raïm per protestar pel baix preu que els cellers volen pagar pel raïm durant aquesta verema. Els cellers volen pagar el quilo de raïm a 30 cèntims quan els costos de producció s'estimen en 40 cèntims, segons les organitzacions pageses.La vaga d’ahir va tenir un seguiment important amb una marxa lenta de tractors que va acabar davant les empreses Codorniu i Freixenet. Dues grans empreses que han passat a mans de multinacionals que contribueixen a mantenir un preu baix de la producció de raïm. En canvi, van quedar al marge de la protesta els cellers que han decidit pagar més per quilo de raïm, aquests paguen 60 cèntims per quilo.

Un jutge ha citat a declarar com a investigats vuit inspectors en cap de la policia espanyola per les càrregues policials de l’1-O. Són els responsables dels operatius que van intervenir en vint-i-set centres de Barcelona. Aquesta resolució recolza en una decisió de l’audiència provincial de Barcelona del mes de febrer, que establia que calia aprofundir la investigació i determinar quines ordres s’havien donat i si se sabia quines conseqüències podien tenir.

Quin Torra es va expressar ahir des de Madrid i va deixar oberta la possibilitat de no presentar-se al judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya si no es canvien les dates del 25 i 26 de setembre, que coincideixen amb el Debat de Política General al Parlament. El president també es queixa que no se li garanteix el dret a un tribunal imparcial. Per això el president de la Generalitat es planteja recusar tots els jutges del tribunal.

Avui comença la 37a Setmana del Llibre en Català, a l’avinguda de la Catedral de Barcelona. Es tracta de la fira del llibre en llengua catalana més important de tot l’any. Els lectors hi trobaran parqades de llibres, sessions de deticatòries amb autors i moltes activitats per tota la família. La 37a Setmana del Llibre en Català a Bercelona comença avui fins al 15 de setembre.

Rugbi a 13: els Dracs Catalans jugaran avui un matx intracendent, ja que no s’hi juguen res més enguany a la Superlliga. Avui els Dragons afrontaran Wigan a l’exterior. El matx començarà a 20h30.