Naixament de l'Oficina Pública de la Llengua Catalana

Les associacions satisfetes per la creació, però preocupades per l'absència de finançement real de l'estat

Aquest dimecres sha instal·lt oficialment l’OPLC, l’Oficina pública de la llengua catalana.
La seva creació estava bloquejada des de feia 3 anys per l’estat francès, però finalment avui l’estat va firmar la seva participació la primavera passada. 

L’Oficina pública de la llengua catalana començarà a funcionar amb un pressupost de 300 000€, molt lluny del pressupost actual de l’oficina de la llengua basca que supera els 4M€. A més el pressupost real serà menys important, ja que si la Regió Occitanie i el Consell departamental aporten efectivament 100 000€ cadascú, l’estat, que és el tercer soci principal, fa la seva aportació sota forma d’hores de feina de personal de l’educació estatal. I fins i tot es pot témer que sigui una aportació fictícia, ja que són hores de feina de consellers pedagògics o inspectors que ja treballen per l’ensenyament del català.
Dels 200 000€ que queden, cal restar les despeses de funcionament i de personal. Per començar l’OPLC disposarà d’un director, un encarregat de missió, i d’un secretari.

El primer problema que es trobarà l’OPLC, un cop definits els objectius, serà doncs de trobar com finançar-los. I sobretot de no caure en el parany d’esdevenir just un organisme de repartiment de subvencions que ja es donaven fins ara.
Després d’haver demanat des de fa molts anys la creació d’aquesta Oficina pública de la llengua catalana, hi ha encara molts dubtes i preocupacions per part de les associacions de defensa de la llengua a Catalunya Nord.
L’OPLC s’instal·la aquesta tarda a la Universitat de Perpinyà on té lloc l’assemblea constitutiva i el primer consell d’administració.
L’OPLC tidrà els seus locals a la Universitat.