L’informatiu del dimecres 4 de setembre del 2019

Avui es crea l'Oficina pública de la llengua catalana

2 hectàrees de vegetació van cremar ahir a Sant Cebrià. L'incendi es va declarar al parc de la Prada, situat entre el vilatge i la platja. Els mitjans desplegats pels bombers van ser importants amb 7 camions i un helicòpter.L'origen de l'incendi seria accidental. Tot sembla indicar que va ser provocat per mainatges que jugaven amb petards.

Avui es reunirà el comitè tecnic especial departamental que farà un balanç d’aquesta reentrada. És en aquesta reunió que l’inspector d’acadèmia decidirà de possibles obertures i tancaments de classes. Aquest any, per primer cop, el departament no tindrà cap professor suplementari. Per tant l’obertura d’una classe significarà el tancament d’una altra. Ahir els pares d’alumnes es van mobilitzar davant de les escoles de Canoes i de Bages, entre altres.

Aquesta tarda s’instal·larà oficialment l’OPLC, l’Oficina pública de la llengua catalana.
La seva creació estava bloquejada des de feia 3 anys per l’estat francès, però finalment l’estat va firmar la seva participació la primavera passada.

Conxita Grangé fou l'última supervivent catalana dels camps de concentració nazis. Va morir el 27 d’agost, a l’edat de 94 anys, i avui serà enterrada a Tolosa de Llenguadoc, ciutat en la qual residia des de la seua joventut. Durant la guerra civil va lluitar amb el bàndol republicà. A la fi de la guerra va intergrar la resistència francesa però va ser arrestada per la Gestapo. L’any 1944 va ser enviada al camp per a dones de Ravensbrück i s’hi va quedar fins a l’alliberament del camp. A l'estat francès Conxita Grangé va rebre la Legió d'Honor i la Medalla de la Resistència. Avui Conxita Grangé serà homenatjada en presència de la Consellera de justicia de la Generalitat, Ester Capella, que viatjarà aquest matí a Tolosa.

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha acceptat d’enviar les al·legacions al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per la immunitat del president d’ERC, Oriol Junqueras. Ara els serveis jurídics de la cambra hauran d’emetre el report sobre la situació de Junqueras, que no va poder recollir l’acta en persona perquè el Tribunal Suprem espanyol no li va donar permís per sortir de la presó. Segons el vicepresident de la comissió i eurodiputat del PSOE Ibán Garcia del Blanco, el text no tindrà ‘càrrega política’. La vista oral a Luxemburg pel cas de Junqueras és prevista el 14 d’octubre.

Els pilots de Ryanair de l'estat espanyol faran vaga cinc dies aquest mes de setembre per protestar contra diversos plans d'acomiadaments, un d'ells afecta la base de Girona. En concret, els pilots han registrat oficialment la vaga pels dies 19, 20, 22, 27 i 29 de setembre. Els acomiadaments de Ryanair afecten uns 500 treballadors a tot l'Estat espanyol, 165 dels quals a Girona.