L’informatiu del dimarts 3 de setembre del 2019

Reunió demà per dedicir tancaments i obertures de classes, però sense cap mestre suplemetàri

La reentrada escolar va ser animada ahir en algunes escoles de Catalunya Nord. Pares d’alumnes i professors van manifestar per protestar contra els effectius massa carregats a les classes. Va ser el cas a Bages on les protestes seguiran avui per demanar l’obertura de classes a les escoles maternal i primària. La situació és semblant a Canoes, al Voló, Pià, Illa o a Baixàs, entre altres. Demà una reunió és prevista a la Inspecció d’acadèmia per decidir dels ajustaments que s’han de fer després d’aquesta reentrada. Però ja se sap que no hi haurà cap mestre suplementari, per tant per obrir una classe caldrà tancar-ne una altra al departament.

Un incendi va cremar ahir un local agrícola a Enveig, a la Cerdanya. Les flames van cremar un tractor i van amenaçar la casa del pagès així com la granja en la qual hi havia gallines, conills i un ca. El pagès va ser lleugerament cremat quan volia salvar els seus animals. Va ser transportat pels bombers a l'hospital transfronterrer de Cerdanya a Puigcerdà. Dos veïns també van ser atesos per inhalació de fum.

El foc també va cremar a Torrelles aquesta passada nit. 5000M2 de vegetació han desaparregut. La intervenció dels bombers cap a la 1 de la matinada ha permès una ràpida extinció de les flames.

El túnel del Pimorent estarà tancat a la circulació durant les properes nits fins dissabte 7 de setembre. Unes obres seran realitzades cada nit entre les 8 del vespre i les 6 de la matinada.

Les notícies de l'edició local de França 3 canvien d’hora. A partir d’aquesta reentrada la cita és a les 18h54, del dilluns al divendres, al canal 3 de la TNT. En canvi pel que fa a les notícies setmanals en català, cap canvi, continuaran sent el dissabte a les 19h15. Finalment, la segona temporada del magazin « Aquí Sem » tornarà els diumenges al matí a les 10h45 a partir del 15 de setembre.

EL judici contra el President de la Generalitat Quim Torra es celebrarà els dies 25 i 26 de setembre. Torra serà jutjat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un presumpte delicte de desobediència per haver-se negat a retirar els llaços grocs i les pancartes de suport als presos polítics per ordre de la Junta Electoral espanyola. Les dates del judici coincideixen amb el debat de política general al Parlament de Catalunya.

El govern de la Generalitat i el Pralament de Catalunya van anunciar ahir que els actes intitucionals de la Diada de l'11 de setembre seran dedicats als ‘presos polítics i exiliats‘, a les migracions i a la resistència col·lectiva. Els actes començaran el dia 10 de setembre al vespre i seguiran el dia 11 amb la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova.

Al País Valencià avui es reuniran la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, i el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, per parlar de les possibles retallades pressupostàries que ha de fer el govern. Aquestes retallades hauran de ser consensuades entre els tres socis de govern, com són el PSPV, Compromís i Unides Podem. El Govern valencià ha avisat que la conselleria d’Hisenda haurà d’explicar els motius d’aquests ajusts i si ‘la inacció’ del govern espanyol en funcions està provocant ‘l’asfíxia’ de les finances de la Generalitat.

I de finances se'n parla també a les Illes Balears. EL moviment polític Més per Menorca ha registrat una proposició no de llei perquè el parlament exigeixi al govern espanyol el desblocatge immediat de les transferències pendents amb el govern de les Illes, que són de 177 milions d’euros.