L’informatiu del dilluns 2 de setembre del 2019

La bandera francesa i la Marsellesa, obligatòries a totes les escoles de l’estat francès

 

Dia de reentrada avui per prop de 82 000 alumnes nord-catalans de primària i de secundària. Aquest any escolar serà marcat per la manca de professors suplementaris, en particular a primària. Els sindicats avisen que no hi ha cap marge de maniobra per les classes massa carregades. Problema també per l'ensenyament bilingüe, ja que només 3 professors seran disponibles per fer substitucions.

Diverses escoles reclamen ja l'obertura d'una nova classe. Dijous l'inspector d'acadèmia presentarà els ajustaments posteriors a la reentrada. Però amb aquesta manca de professors, per obrir una classe caldrà tancar-ne una altra. Per tant la setmana s'espera moguda amb manifestacions de pares d'alumnes ja avui, i els sindicats que estran atents a les decisions de l'inspector.

A l'estat francès aquesta reentrada serà particularment patriòtica. Enguany s'imposa la presència de les banderes francesa i europea a les classes, així com la lletra de la Marsellesa i del lema "Llibertat, igualtat i fraternitat". Altra novetat destacada, l'edat d'instrucció obligatòria ha estat rebaixada als 3 anys. Fins ara els mainatges no eren obligats a ser escolaritzats fins als 6 anys. I pels més grans la novetat és la reforma del bac. S'ha acabat les fileres L, S o ES i seran substituïdes per una selecció de 3 especialitats per escollir entre un total de 12.

52 diputats de l'estat francès acaben de publicar un manifest en el qual condemnen la repressió contra els líders independentistes catalans empresonats i a l'exili. En aquest text, publicat ahir pel Journal Du Dimanche, els signants expressen llur preocupació pels atacs a les llibertats fonamentals i a l'exercici democràtic. El text l'han firmat elegits de diversos grups parlamentaris, però cap de la majoria o de l'extrema dreta, per tant cap diputat de Catalunya Nord. Aquests suports se sumen al dels 41 senadors francesos que el mes de març van publicar un manifesta per demanar respecte pels drets i llibertats fonamentals a Catalunya.

El manifest ha tingut, evidentment, una excel·lent rebuda entre el sector independentista català. En canvi ha aixecat critiques entre els espanyolistes, un d'ells ha estat Manuel Valls. L'ex-primer ministre francès ha considerat "irresponsable" la presa de posició dels diputats i ha precisat que Espanya és una democràcia i un estat de dret. També ha apuntat que la seua justícia és independent, que no hi ha repressió ni presos polítics. Critiques també del ministre espanyol en funcions d'Afers Estrangers, Josep Borrell, que ha lamentat "la ignorància sobre la realitat d'Espanya" que tenen aquests 52 diputats francesos.

Noves degradacions a la seu de campanya de Romain Grau. El local situat prop del Bulevard Clémenceau va aparèixer, ahir al matí, amb la vitrina trencada. És el segon cop que la façana dels despatxos de Romain Grau pateixen destrosses. El passat 27 de juliol ja hi va haver trencadisses al marge d'una manifestació de les armilles grogues. Romain Grau denunciarà aquestes destrosses avui a la policia.

A polit si circuleu avui pel vilatge de Canoes. La velocitat passa avui a 40 km/h sobre tot el municipi. Fins ara el límit de velocitat és de 30 o 50 km/h segons les zones. És una mesura adoptada per la municipalitat per lluitar contra la velocitat excessiva dels automobilistes al centre del vilatge. Durant un mes es faran controls preventius per sensibilitzar els conductors, després es començaran a multar els qui no respectin aquesta norma.

Reunió important avui per intentar convèncer la companyia Ryanair de no tancar la seva base a Girona el gener del 2020, tal com ho va anunciar. A la reunió hi participaran el secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, i el director d'Aeroports de Catalunya, Jordi Candela. Aquesta reunió entre el Govern català i Ryanair ha de servir per que la Generalitat conegui de primera mà els plans de la companyia.
El tancament de la base de Ryanair a Gorona podria deixar sense feina 164 treballadors.

Rugbi a 15: l'USAP va perdre ahir el seu primer partit a l'exterior de la temporada. Va perdre per 25 a 10 contra l'equip de Provence Rugby. Aquesta setmana l'USAP prepara la rebuda a Aimé Giral de Colomiers, serà diumenge vinent a 14h25.